Poetin wil een Euro-Aziatische Unie maken

De Russische Minister-president Vladimir Poetin heeft opgeroepen tot een maken van een Euro-Aziatische Unie van zijn land met de oude Sovjetrepublieken. Hij zette zijn ideeën uiteen in een artikel in het Russische dagblad Izvestia. Hij wil een transnationaal en machtig eenheidsmodel, dat zo een rol kan spelen in een nieuwe multipolaire wereld.

Rusland poogt al jaren om de banden, met name economisch, aan te halen met de oude Sovjetrepublieken. Hij lijkt hier nog altijd op de lijn te zitten met Pan-Russische denkbeelden die wij hier hebben leren kennen – althans ik dan – via voornamelijk Alexander Solzetnitzsyn. Maar ook via Alexander Doegin, die dergelijke denkbeelden ook huldigt en die naar hier nog eens naar toe is gehaald door de Deltasstichting voor een lezing.

Als voorbeeld zou de vrije handelszone tussen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan kunnen dienen, een nieuw project, dat zich in 2009 onder het toezicht van Poetin heeft geformaliseerd eerst nog als douane-unie. Vanaf 2012 wordt dit een vrije economische ruimte. En dit zou volgens Poetin kunnen dienen als voorbeeld voor de rest van de regio. Ook Ukraine wordt aangeboden hierin toe te treden, ondanks recente ruzies over de tarief van de gasprijs. Deze ziet echter meer in de toetreding – of is dit de hand van de VSA? – in de toetreding tot de Europese Unie.

Poetin regeert in het zelfde artikel al meteen op eventuele critici. Het wordt geen Sovjet-Unie onder een andere vorm, verklaart hij. Het idee van de Euro-Aziatische Unie ´is er één van een innige integratie op basis van nieuwe waarden, politiek en economisch.´ Poetin ziet deze Unie als een geopolitieke voorwaarde voor Rusland in deze tijd.

2 comments

  1. Europa = EUSSR
    Rusland = USSR
    Het pact tussen Stalin en Hitler een feit!
    Het totalitarisme via de democratie, of hoe men een dictatuur verkoopt als vrijheid.

    1. Toen de muur eindelijk viel werd de EU inderdaad de EUSSR… Het communisme schoof gewoon een stukje op met Barosso als perfecte handlanger. Poetin is van zijn kant absoluut niet te vertrouwen… Een groot Rusland evenmin. Dat ons avondland zich almaar schrap zet!

Comments are closed.