Twee Tibetaanse monniken verbranden zich uit protest

Men kent de beelden wel van de boeddhistische monnik Thich Quang Duc die zich in Zuid-Vietnam in brand stak uit protest tegen de vervolging van boeddhistische monniken door de katholieke president Diem. Gisteren staken twee monniken zich in brand in de provincie Sichuan.

In maart vond reeds een zelfverbranding plaats van de monnik Phuntsog, wat leidde tot een enorme repressie door de Chinese staat. Één van de twee monniken die zich nu op 26 september 2011 in brand stak was een jongere broeder van Phuntsog. Zij riepen voor hun zelfverbranding uit “Leve zijne heiligheid de Dalai Lama, we hebben nood aan religieuze vrijheid”. Direct daarna werden zij geblust door Chinese agenten en werden zij ingeladen in een vrachtwagen en weggevoerd. Of zij de zelfverbranding overleefden en of zij nu nog in leven zijn is niet geweten.

De vermelde monniken waren allemaal woonachtig in het Kirti-klooster, dat een brandpunt was van de massale onrust in 2008. Een directe aanleiding tot de zelfverbranding is niet gegeven, al zou de grote druk uitgeoefend van bovenaf op het klooster meespelen. Zo werden na de dood van Phuntsog meer dan 300 monniken uit het klooster een maand opgesloten en werd het gebied hermetisch afgesloten voor de buitenwereld.

Tevens op maandag vaardigde de (atheïstische) Chinese communistische partij een opmerkelijk bericht uit. De Dalai Lama had gesteld dat zijn opvolger misschien niet meer via reïncarnatie moest gekozen worden. Hierop reageerde de Chinese communistische partij door te stellen dat zij fervent gelooft in reïncarnatie en dat de Dalai Lama dwaalt. Wat ongetwijfeld meer te maken heeft met het feit dat zij toekomstige Dalai Lama’s wil kiezen en veel minder met een oprechte religieuze overtuiging.