Wanbeleid bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

De bedrijfscultuur bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is ‘compleet verziekt’. Dat blijkt uit talloze e-postwisselingen van medewerkers die op het internet terecht zijn gekomen. Ze hebben bij het NOS nieuws een boekje open gedaan over de werkwijze van de sinds 2004 aangestelde Nurten Albayrak. Er zou tevens onnodig veel gemeenschapsgeld worden uitgegeven. Diverse Kamerfracties hebben de verantwoordelijke Minister Leers al om opheldering gevraagd, deze is ´behoorlijk geschrokken´ door wat hij bij het COA heeft aangetroffen.

Het COA heeft jaarlijks een half miljard euro te besteden om asielzoekers op te vangen. Er staan echter talloze complexen leeg en er wordt veel te geld uitgegeven aan allerlei externe adviseurs, ook verdient Albayrak zelf bijna 300.000 euro per jaar, ruim boven de gestelde norm. Daarbij is dus ook het personeel zeer ontevreden over de werkwijze van de baas van het COA. Één van de gevolgen van het vermeende schrikbewind van Albayrak is het grote verloop onder directieleden. Sinds Albayrak in 2004 aantrad, zijn al twintig directieleden opgestapt. Dat is wel een erg hoog aantal, wat wel ergens op duidt.

De problemen bij het COA zijn dus langdurig en structureel. Medewerkers klopten eerder al aan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Raad van Toezicht van het COA, maar de noodkreten vonden geen gehoor. De medewerkers beweren dat door de bestuursstijl van Albayrak ook gemeenschapsgeld wordt verspild. Zij zou niet luisteren naar adviezen waardoor er onnodig veel opvangplekken leeg blijven, wat alleen dit jaar alleen 17 miljoen euro zou kosten. Al het hele jaar staan zo’n 3000 plekken leeg in de azc’s, 17 procent van het totaal, terwijl er bij de financiering van het COA wordt uitgegaan van een leegstand van maximaal 9 procent.

Het zou een mooie aanleiding voor dit kabinet zijn, om maar helemaal geen asielzoekers in Nederland meer op te vangen, maar dit in gezamenlijk verband van de Europese Unie te doen. En dan in opvangcentra´s in de regio waar de asielzoeker vandaan komt en in samenwerking met de landen in de bewuste regio. Dat scheelt sowieso flink wat centen en dan ben je meteen van dit Orgaan af.