Ook Asterix & Obelix zijn nu (onder andere) nazi’s

Over de Smurfen hadden we het hier al eens, maar nu komt Michel Serres, Frans filosoof, naar voren met een nieuwe stelling. De strips van Asterix & Obelix hebben duidelijk nazistische ondertonen. In het programma Sens de L’Info wist Serres, die nochtans wel een fan van Kuifje is, te vertellen waarom. Drie elementen brachten hem tot de conclusie dat de Asterix & Obelix-reeks verwerpelijk is.

Om te beginnen zouden de twee stripfiguren het nationaal-socialistische ideaal van brute kracht uitbeelden. Conflicten worden niet opgelost door rationele gesprekken, maar door fysiek geweld. Het toont volgens Michel Serres aan dat de strips uiting geven aan onderdrukte sentimenten en een drijfveer naar bruut geweld zijn. Vervolgens zou de strip ook aanzetten tot drugsgebruik aangezien de toverdrank daar een verzinnebeelding van zou zijn. Doordat de Galliërs het gebruiken als een magisch wapen tegen de vijand (vijandsbeelden zoals “Galliërs versus Romeinen” zijn trouwens ook slecht) worden kinderen die het lezen aangezet tot het nemen van geestesverruimende middelen.

Tenslotte zou het traditioneel knevelen van de bard aan het einde van elke strip een verwijzing zijn naar Hermann Göering die, althans volgens Serres, zou gezegd hebben; “Wanneer men spreekt over cultuur, dan trek ik mijn revolver“. Hij werd in heel deze analyse tegengesproken door Michel Polacco, Frans journalist, die stelde dat heel deze analyse er met de haren bijgetrokken was. Ook wees hij op het feit dat het citaat dat Serres toeschreef aan Göering eigenlijk een citaat is van Baldur von Schirach.

Indien men door de tijd kon reizen, dan zou het alvast interessant zijn om Michel Serres te laten debatteren met Joseph de Maistre. Die had zo zijn eigen ideeën over dit soort filosofen.

3 comments

  1. Misschien is het een idee voor Rechtsactueel om een rubriek ‘loony left’ (linkse gekken) te introduceren. Er valt altijd wel wat linkse gekkigheid te vinden.

  2. Zou het niet beter zijn dat in plaats van maneges en sauna’s te bouwen, de toch zo besparende Vlaamse regering speciale inrichtingen zou bouwen gespecialiseerd in de behandeling en de heropvoeding van geesteszieken zoals de Heer Michel Serres? Iets zoals de Chinese heropvoedingsgestichten en de Russische psychiatrische klinieken, beiden uitvindingen van het socialisme?

Comments are closed.