Negers en links boos op Gouden Koets

De Gouden Koets waarmee de Koningin ieder jaar eenmaal door de Haagse straten rijdt is fout, volgens twee Afrikaanse organisaties en twee Kamerleden uit de linkse hoek. Het rijtuig is eind negentiende eeuw gemaakt en was een gift van het Nederlandse volk aan het Koningshuis. Men stoort zich aan de afbeelding die op de koets staat, die zou duidelijk positief verwijzen naar de slavernij en dat mag niet.

Een mevrouw van het Landelijk Platform Slavernijverleden kwam gisteren bij het televisieprogramma Pauw en Witteman, uitleg geven waarom dit niet zou kunnen. Volgens haar moesten we niet meer ´Eurocentrisch´ denken en uitgebreid excuses maken voor de slavernij. Van Arabische en Joodse slavenhandelaars – en Negers die de eigen stamgenoten verkochten – had ze blijkbaar nooit gehoord. Wij mogen niet meer Eurocentrisch denken, maar wel alle Europeanen zijn collectief schuldig, voor weet ik het niet allemaal wat. (waaronder de slavernij)

Ook Zwarte Piet, die bekend is van Sinterklaas, is volgens haar fout. Premier Rutte reageerde nuchter op deze zoveelste hetze tegen de Nederlandse bevolking. ´We gaan de geschiedenis niet herschrijven´.