Triomfalisme is voorbarig, MR waarschuwt terecht dat ALLES moet slagen alvorens BHV gesplitst is

Het triomfalisme van de onderhandelende partijen bij het bereikte akkoord over de splitsing van BHV zindert nog wat na. De partijen die aan de kant staan hebben ondertussen al gereageerd. Vlaams Belang is tegen de splitsing die volgens hen een absoluut nadeel is voor de Vlamingen in de betreffende regio, de N-VA reageert gereserveerd en kijkt nog even de kat uit de boom en het FDF, dat niet welkom was aan de onderhandelingstafel, is tegen de splitsing omdat het volgens hen nadelig is voor de Franstaligen in de regio. De belangrijkste opmerking kwam echter van Charles Michel.

De voorzitter van de MR (de Waalse gelijken van de Open-vld) verwacht géén breuk tussen het FDF en MR. Deze beide partijen vormen – zoals u wel weet – een kartel en FDF-voorzitter Maingain waarschuwde gisteren voor het einde van dit kartel indien deze splitsing zou doorgaan. Charles Michel – zoon van Louis ‘ga-niet-naar-Oostenrijk-op-vakantie-want Haider-is regeringslid’ Michel – wijst ons op het feit dat BHV pas werkelijk gesplitst is wanneer alle akkoorden een feit zijn. Dus ook die over de financieringswet, de splitsing van de sociale zekerheid en zo meer.

En daar heeft hij natuurlijk een sterk punt. Indien de volgende fasen van de onderhandelingen mislukken begint alles opnieuw van nul af aan. Ook de splitsing van BHV, want het akkoord over BHV is slecht een voorakkoord. Het kan nog alle kanten uit. Maar we maken ons echter geen illusies. Aangezien de Vlaamse partijen aan de onderhandelingstafel nu al met de broek op de enkels staan, zal het voor de Waalse partijen een kleine moeite zijn om de onderhandelingen in hun voordeel te doen uitdraaien. Hadden we trouwens anders verwacht?