Veroordelingen in zaak rond actie MDTB

Gisteren stond de rechtszaak op de rol van de vechtpartij bij de actie van de nationalistische dierenrechtenorganisatie Met de Dieren Tegen de Beesten (MDTB). Die deelden op 17 oktober 2009 te Zaandam voor het circus folders uit tegen het toestaan van dieren in het programma. Dit was tegen het zere been van extreemlinkse activisten van o.a. de Anti-Fascistische Actie (AFA) die op klaarlichte dag fysiek de confrontatie opzochten. Een drietal personen van deze groep kon men aanhouden en die moesten aldus gisteren voorkomen.

De uitspraak van de rechtbank is dat ze alle drie tot zes weken onvoorwaardelijk zijn veroordeeld, wat inhoudt dat ze ook effectief zes weken in de gevangenis moeten zitten. Daarbij moet men de kosten van een megafoon, zonnebril en ‘immateriële’ schade betalen aan de getroffen activisten van MDTB. Bij het proces bleek ook dat de extreemlinksen al over strafbladen beschikten en in het verleden al voor soortgelijke delicten zijn veroordeeld.

Op het linkse actieforum Indymedia liet een sympathisant o.a. weten: “Een marginaal clubje als MDTB lijkt de moeite niet waard, – maar het was toen al de hoogste tijd actie te ondernemen tegen alle uitzuigende figuren op deze wereld, dus niet alleen de (huis)baas en politicus maar ook tegen zulke valse systeemcritici die bovendien gruwelijk xenofoob (wel modern: zowel bang voor joden als moslims) zijn. Nou, 2011 schreeuwt nog harder om mensen die opkomen voor zichzelf en elkaar… Tegen de neo-nazi’s, de rechters en politici!”

Een activist van MDTB reageerde op de uitspraak in het programma Dwars door Dietsland van 14 september 2011: Hier te beluisteren

One comment

Comments are closed.