NPD haalt meerdere keren 1/3 van stemmen: media doodstil

De deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern (Duitsland) hebben voor een verrassing gezorgd, zij het in de Zweistimme (uitleg onderaan). Radicaal-rechtse partij NPD krijgt van politieke analysten een potentieel van 33% toebedeeld. Één van de redenen hiervoor is het feit dat de klassieke partijen zich gericht hebben op grote publiciteitscampagnes in de steden. De NPD mikte op de dorpen en op huis-aan-huis-reclame en -bezoeken.

De linkse Amadeu Antonio Stichting heeft reeds haar afgrijzen uitgesproken bij monde van Timo Reinfrank, en spreekt over het intreden van de NPD in het regionale parlement als “een ramp”. Eerder haalde de NPD bij de tweede stem van mensen (zie onderaan de uitleg van het Duits kiessysteem) in het zuiden van Pommern 33% in Koblenz en 28,9% in Postlow Blesewitz. Ook aartsbisschop Werner Thissen van Hamburg sprak zijn afschuw uit, maar erkende wel dat dit de schuld is van de klassieke partijen. Zij hebben de kiezer verwaarloosd en hun macht als vanzelfsprekend genomen. Als één klassieke partij zou verliezen, zo redeneerden ze immers, dan zou een andere dat wel opvangen.

Sociaal-“democraat” Erwin Sellering, minister-president van Mecklenburg-Vorpommern wil een nieuw proces in een poging de NPD te verbieden. Dit omdat deze partij een gevaarlijke ideologie zou hebben. Ondertussen zwijgt de media hierover in alle toonaarden. Rechts Actueel doorbreekt echter het stilzwijgen!

Lees ook: Mecklenburg-Vorpommern: NPD behoudt 5 van de 6 zetels! Links Vlaanderen juicht om het ‘zware verlies’, in Duitsland echter is ‘links’ minder blij

————–

Uitleg Duits systeem:

Elke stemgerechtigde heeft twee stemmen.

Erststimme: Links op het stembiljet staat een rij met de kandidaten, die de partijen in het desbetreffende kiesdistrict hebben opgesteld. De stemgerechtigde kan één kruis maken. Die kandidaat die de meeste stemmen (één méér dan de daarop volgende kandidaat) heeft gekregen, is gekozen en gaat voor dat district naar de Bondsdag. Alle stemmen voor de andere kandidaten zijn verder zonder belang.

Zweitstimme: Rechts op het stembiljet staat een rij met de lijsten, die de partijen in de desbetreffende deelstaat hebben opgesteld. De stemgerechtigde kan eveneens één kruis zetten.

De tweede stem is belangrijker dan de eerste, omdat van haar afhangt hoeveel afgevaardigden een partij in totaal in de Bondsdag zal hebben. De telling kent drie stappen: hoeveel afgevaardigden zullen de enkele partijen krijgen, van welke Landeslisten hoeveel afgevaardigden van die partij zullen komen, en hoeveel afgevaardigden al via een kiesdistrict voor die partij zijn gekozen