Mecklenburg-Vorpommern: NPD behoudt 5 van 6 zetels! Links Vlaanderen juicht, Duits links minder blij

In Duitsland zijn er deelstaatverkiezingen bezig. We schreven hierover al dat de media erg stil is wat de uitstekende resultaten betreft van de NPD, de Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Eén deelstaat krijgt echter wél bijzonder veel aandacht bij onze linkse vrienden: Mecklenburg-Vorpommern. De verwachtingen lagen voor hen dan ook erg hoog: de NPD zou hier tot een minipartijtje herleid worden. Het tegendeel is echter waar!

Sommige media wijdden er zelfs enkele dagen geleden artikels aan. De NPD zou er gelegen hebben. En de reden daarvoor was onder andere een ‘geslaagde affiche-campagne’ tegen de NPD. Deze affiches toonden een ooievaar met een klein zwart snorretje en een opvallende bles. NPD’ers worden nogal snel verweten neo-nazi’s te zijn en met die Hitler-ooievaar wil men deze verzonnen bewering nog wat extra bij de Duitse burger in de geesten pompen.

Zo kennen we onze linkse vrienden wel. Wanneer het op het democratische veld niet lukt, past men methodes toe die minder beschaafd en zelfs erg ‘van de pot gerukt’ zijn. Beledigen en liegen is dan het alternatieve wapen. De standpunten van de NPD gaan echter niet verder dan de standpunten van de meeste rechtsnationale partijen. Maar ook die partijen worden versleten voor neo-nazi’s, fascisten, racisten en ga zo maar door.

De campagne ging echter verder dan wat ‘ludieke’ affiches met een Hitler-ooievaar. Niet minder dan 940.000 pamfletten werden verdeeld in de brievenbussen van de inwoners van Mecklenburg-Vorpommern. Als je dan weet dat deze deelstaat 1,6 miljoen inwoners telt, dan wil dit zeggen dat elk gezin een pamflet tégen de NPD in de bus heeft gekregen. En wie betaalde en organiseerde deze campagne? De linkse partijen natuurlijk die overigens een mooie overwinning boekten afgelopen zondag. De vraag is natuurlijk op kap van wie ze die overwinning behaalden?

Nu de stemmen geteld zijn en de zetelverdeling bekend is wordt alles duidelijk. De grote verliezers zijn de CDU van Angela Merkel, u weet wel: de Duitse Bondskanselier, en de liberale FDP. Deze laatste bleef zelfs ver onder de kiesdrempel. De winnaars zijn de bedenkers van de haatcampagne tegen de NPD, Die Linke (extreem-links) en de SPD (socialisten). De groenen behalen nipt de kiesdrempel. Maar wat dan met de NPD? Wat met die neo-nazi partij die tot gruis herleid ging worden?

De NPD behaalde een zeer mooie score van 6%. Dit is 1,3% minder dan bij de vorige deelstaatverkiezingen, maar dit houdt wel in dat de NPD terug 5 zetels binnenhaalt in het parlement van Mecklenburg-Vorpommern. Dat is een verlies van één schamele zetel, maar gezien de miljoenencampagne van de SPD en Die Linke is dit een schitterend resultaat. Men kan nu maar hopen dat de SPD en Die Linke samen een coalitie vormen en zo ruimte geven aan de NPD om voluit voor een keiharde oppositie te gaan. Zoals het verleden ons meermaals leerde kan uit zo’n legislatuur een zeer grote overwinning volgen voor de rechtsnationale oppositiepartij, in dit geval dus de NPD.

Onze linkse vrienden in Vlaanderen mogen juichen met het ‘verlies’ van de NPD, in Duitsland doen de (extreem-)linksen dit allerminst. Zij hebben hun doel volledig gemist. De NPD is wieder da!

2 comments

 1. Leuk zo’n verkiezingen maar in feite onbelangrijk.
  Winnaars van vandaag zijn de verliezers van morgen en omgekeerd.
  In de huidige democratuur is het ook onmmogelijk om een echt doortastend beleid te voeren.

  De enige strijd die echt van belang is, is de strijd in de kraamkliniek.
  Daar zal beslist worden over de toekomst van Europa en het overleven van onze cultuur.

  1. De kraamkliniek die ik vandaag bezocht in Bree (Ja, BREE!) maakte alvast duidelijk dat de autochtone bevolking die strijd in de kraamkliniek ook hier niet veel voorsprong meer heeft.

Comments are closed.