WikiLeaks blundert: 25.000 documenten online met namen informanten

Meer dan 25.000 Amerikaanse diplomatieke berichten werden op vrijdag 2 september door Wikileaks online gezet. Zij werden in grote gehelen opgezet, gerangschikt per land en moeten volgens Julian Assange een interessante blik werpen op 45 jaar Amerikaanse diplomatie. Enig probleem: alle namen van informanten en onschuldige mensen staan erin.

Het lijkt wel of Assange meer en meer een losgeslagen projectiel is, wat we ondertussen reeds van voormalige medewerkers mochten horen, dan een betrouwbare informatie-“outlet”. Geen enkele poging is gedaan om in de documenten ook maar één naam van een informant te beschermen of de naam van administratief ambassadepersoneel. Hierdoor lopen deze mensen, vooral de eerstgenoemden, nu grote risico’s.

Grote kranten als The Guardian, New York Times, El Pais, Der Spiegel and Le Monde, die in het verleden met WikiLeaks samenwerkten, hebben gezamelijk dit onbeschermd en ongeredacteerd verspreiden van data veroordeeld. Assange reageerde er via de Twitter-account van WikiLeaks op door te zeggen: “The Guardian continues to issue false statements. Nepotism in The Guardian has clearly compromised its accountability”.

Meer informatie hierover op de webstek van The Independent.

One comment

  1. Tja, een informant voor de yanks is natuurlijk nooit onschuldig !
    Goede zaak dus.

Comments are closed.