Multimiljardair Bono bekritiseert België, maar is zelf ettelijke malen erger

ONE, de organisatie voor het goede doel van U2-voorman Bono bekritiseerde onlangs België. Dit omdat België nog maar 58% van het beloofde geld had gestort voor de bestrijding van de hongersnood in Oost-Afrika. Bono is echter zelf geen haar beter, integendeel. ONE dient enkel om zichzelf te verrijken en zelf is U2 uit Ierland verhuisd voor lagere belastingen. RechtsActueel zet het even op een rijtje voor u.

ON€

Het kwam een tijd terug in de media. Bono’s non-profit-organisatie ONE gebruikt slechts 1,2% van het ingezameld geld om aan goede doelen te schenken. Van de twaalf miljoen euro ontvangen in 2008 ging slechts 137.000 euro naar goede doelen. Zes miljoen ging uit naar personeelskosten. Wat neerkomt op een goede 50.000 euro aan loon op jaarbasis voor elk personeelslid. Of zo u wilt, een goede 4.167 euro per maand per personeelslid. Blijft nog een goede 5 863 000 euro over die aan marketing en imagebuilding werd besteed.

Recent stuurde de organisatie ONE ook nog promopakketten naar Amerikaanse journalisten. Als goede wereldverbeteraar tegen het wilde kapitalisme zat daar uiteraard onder andere een pak koffie van Starbucks (waarde van € 12) bij, een lederen Moleskine notaboek (waarde van € 12), een herbruikbare waterfles (waarde van € 17), koekjes en twee pennen in de vorm van injectienaalden. Nog “leuker” wordt het wanneer men de boodschap leest die erbijzat: “Poverty-stricken African kids live on less than $1.25 a day — “about the cost of the cookie in this box“. Nogal pijnlijk wanneer je ziet dat miljoenen euro’s gewoon aan marketing worden besteed om dit te tonen.

Dit artikel wordt nu wel in de pers gezet. Maar men vergeet precies wel wat over Bone. Want het is nog véél bedriegelijker dan het eigenlijk is. Wie van de lezers kent bijvoorbeeld het “PRODUCT RED”? Met deze organisatie wil Bono Afrika redden van HIV/AIDS en dit door geld op te halen. Hoe haalt men geld op? Heel simpel, door de gigantische multinationals te steunen die in Afrikaanse en Aziatische landen hun producten door kinderen laten maken aan absolute minimale lonen.

Ga koffie drinken bij Starbucks, schaf u een kredietkaart aan van American Express, koop dure Solange-juwelen, koop schoenveters van Nike, koop kleren bij GAP of kettingen bij Carolina Bucci. Uiteraard houdt de lijst hier niet op en moet u mij niet geloven, kijk het gewoon zelf maar na via deze schakel. Wil u weten hoe ethisch deze dingen zijn, dan moet u gewoon maar die merken op Google intypen gevolgd door de term “child labor”. Een voorbeeld van kledijg van GAP:

ABC News obtained some of the video material he used to substantiate his story. It shows children who appeared to be between the ages of 10 and 13, stitching embroidered shirts in a crowded, dimly lit work-room. The video clearly shows a Gap label on the back of each garment.

The reporter, Dan McDougall, said the children were working without pay as virtual slaves in filthy conditions, with a single, backed-up latrine and bowls of rice covered with flies. They slept on the roof, he said.

Bron: http://abcnews.go.com/WN/story?id=3787304

Het is maar dat u gewaarschuwd bent wanneer wereldverbeteraars zoals Bono nog eens proberen geld uit uw zakken te kloppen. Geld dat voor meer dan 95% voor hun eigen zakken bedoeld is. De wereld redt u niet door nog meer te gaan consumeren, dus nog meer beslag te doen op de grondstoffen van de wereld en nog meer mensen in slechte arbeidsomstandigheden te laten werken. Om nog maar te zwijgen over de schulden waarin sommige mensen zich zullen steken door kredietkaart zoveel aan te schaffen.

Wat u doet door dit soort dingen te steunen is de facto het steunen van de grote multinationals die de wereld reeds om zeep aan het helpen zijn. Proficiat Bono, mooi bedacht! Je moet het maar durven om miljoenen binnen te rijven en jezelf dan nog op te werpen als de grote redder van de wereld.

Bono, belastingen en investeringen

Het was een paar jaar terug dat U2 opeens de beslissing nam om een groot deel van hun zaken over te brengen naar Nederland, wij spreken hier dan over ettelijke miljarden. Dit vanwege het Nederlandse belastingsvrije kunstenaarsstatuut. Hierdoor moet U2 geen belastingen betalen op hun royalty’s, wat hen in Ierland al snel enkele miljoenen had gekost. Officieel bedroeg dit 10%, maar door allerlei aftrekposten, gretig gebruikt door de U2-bonzen, daalt dit bedrag naar bijna het nulpunt.

Normaal gezien zouden de royalty’s de Ierse staat wel wat geld, al zou Bono er geen boterham of villa voor moeten laten, opleveren. Geld dat ze zouden kunnen storten voor de hongersnood in Oost-Afrika te bestrijden. Bono denkt daarentegen in de eerste, en enige, plaats aan zijn eigen geldbeugel. Veel minder financieel begunstigde fans van hem daarentegen wordt wel een schuldgevoel aangepraat om te storten. Ook heeft Bono bijna 160 miljoen euro in het zakenmagazine Forbes geïnvesteerd, dit via Elevation Partners dat een Amerikaanse durfkapitaalmaatschappij is en dus niet vies van speculatie is. In Facebook investeerde Bono 210 miljoen euro, ondertussen is dit goed voor 975 miljoen dollar. Maar u moet betalen voor Oost-Afrika, Bono heeft daar zelf geen geld voor!

Geen wonder dat South Park hem als een wandelende drol afbeelde. Hoe de realiteit en fictie soms dicht bij elkaar kunnen liggen…

One comment

  1. Ierland zelf zou ook wel wat extra belastingsinkomsten kunnen gebruiken.

Comments are closed.