Citaat van de dag: ‘het systeem moet blijven draaien’ (Van Cauwelaert in Knack)

‘Vorige week werd officieel bevestigd wat al geruime tijd bekend was: Sven Audenaert (SP.A) en Michel Bovy (CD&V) werden door de NMBS Holding benoemd tot directeur-generaal. Audenaert krijgt het departement personeelszaken. Bovy, een oud-vakbondsafgevaardigde bij het spoor, komt na een omweg via het kabinet van voogdijminister Inge Vervotte aan het hoofd van de afdeling strategie & coördinatie. Audenaert en Bovy krijgen elk een brutomaandsalaris van om en bij de 30.000 euro – u leest het goed: 30.000 euro per maand – , te verhogen met een aantal voordelen en premies.

Hun benoeming werd al door de raad van bestuur van de holding goedgekeurd op 14 juli, slechts veertien dagen na het afsluiten van de kandidaatstellingen. En dat op voorspraak van het Benoemings- en Bezoldigingcomité, samengesteld uit vier leden van diezelfde raad van bestuur.

Voorzitter van die raad van bestuur is Jean-Claude Fontinoy, dé vertrouwensman van vice-premier Didier Reynders. Fontinoy, ooit bij de NMBS weggestuurd (met behoud van zijn riante pensioen) wegens ‘ernstige feiten’, ving in 2010 ruim 74.000 euro voor zijn voorzitterschap van de NMBS Holding.

De andere holdingbestuurders, allemaal vertegenwoordigers van de traditionele partijen en van Groen! en Ecolo, hebben een andere baan, sommigen op ministeriële kabinetten. Zij krijgen als bezoldiging voor hun inzet 23.000 à 38.000 euro per jaar.

Een van die bestuurders is, opmerkelijk genoeg, oud-minister Melchior Wathelet (CDH), vader van de huidige federale staatssecretaris Melchior Wathelet jr. Wathelet père, van wie de kennis van spoorzaken op een sigarettenvloeitje past, combineert zijn aanwezigheid in de raad van bestuur van de NMBS Holding (26.500 euro per jaar) met het voorzitterschap van het met omvallen bedreigde NMBS Logistics. Die post is goed voor een bijkomende jaarvergoeding van 6800 euro, te verhogen met 375 euro per bestuursvergadering – en van die laatste zijn er nogal wat.

Nu al weten we dat de volgende premier zal komen uitleggen dat iedereen zijn of haar deel van de forse besparingen zal moeten dragen en dat de levensstandaard van de Belgen naar beneden moet. Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank van België, heeft daarvoor al gewaarschuwd.

Want het federale koninkrijk mag dan wel in een diepe politieke crisis zijn weggezonken, het systeem moet wel blijven draaien. En dat heeft een prijs, te betalen door een dankbare bevolking.’

One comment

  1. Van Cauwelaert heeft duidelijk nog altijd een scherpe pen… jammer dat hij zo een afkeer heeft van het VB, anders zou het nog wel eens een echte objectieve journalist kunnen worden…

Comments are closed.