Algerijnse islamisten putten kracht uit Libisch rebellensucces

We hadden het hier reeds over de banden tussen Libische rebellen en het islamisme. Nu is  ook een voormalig Al-Qaida strijder met ervaring in Irak militair commandant van de rebellen in Tripoli. Over de grens echter putten de Algerijnse islamistische militanten van het voormalige GIA (Islamitische Gewapende Groepering), nu Al-Qaida In De Maghreb (AQIDM), kracht uit de successen van de Libische rebellen.

Ondertussen zijn er dit jaar reeds drie zelfmoordaanslagen geweest in Algerije (Bordj Menaïel, Tizi Ouzou en Cherchell).  Ook vinden de verschillende cellen van AQIDM sinds dit jaar terug rekruten, waar dit de vorige jaren maar een zeldzame gebeurtenis was. Dit is mogelijk doordat zij zich in Libië kunnen reorganiseren en vaak steun krijgen van Libische rebellen met islamistische denkbeelden. Meerdere leden van AQIDM zouden ook deel hebben genomen aan de aanval op Tripoli.

Tussen de verschillende cellen van AQIDM, elk geleid door een “emir”, bestaat er ook een grote concurrentie om aandacht, rekruten en middelen. Dit wegens het gebrek aan een sterk centraal leidersfiguur. Het zorgt wel voor een sterke drang naar spectaculaire acties en aanslagen, nu gesteund door Libische rebellen. Het is trouwens interessant om weten dat het mediakanaal van AQIDM “Al-Andalus” heet. Dat is de Arabische naam voor de (grote) stukken Spanje die 700 jaar door moslims zijn bezet geweest.