Het ideologisch gedeelte van het manifest van Breivik is een bijna eindeloos knip-en-plakwerk van allerhande denkers, schrijvers en webstekken. Hij interpreteert citaten, knipt delen uit toespraken, haalt stukken uit de mediaberichtgeving en kopieert hele blogteksten. In andere gevallen zou wellicht worden gesproken van een hap-snap-werkje, maar nu zien velen hier een individu in die onderdeel uitmaakt van een ideologische beweging en in het verlengstuk van dit denken de wapens oppakt.

Waar het andere zaken betreft zou men aanhalen dat wanneer je iemands toespraken in stukken knipt, of delen uit boeken haalt, je met grote zekerheid de essentie mist. Je misbruikt dan teksten om ervan te nemen wat je uitkomt zonder te letten op de andere duidingen die er worden gegeven. Zo geeft de taal van de Partij voor de Dieren omtrent de bio-industrie, ´misdadig´, niemand het recht om boeren te mishandelen of om kippen vrij te laten. Misdadig hoort immers bij het partijpolitieke verhaal, dat er anders geboerd dient te worden, op een meer diervriendelijke manier.

In de gezellige hetze van deze week kreeg echter zo´n beetje iedereen er van langs die zich ooit kritisch heeft uitgelaten over de islam of over de immigratie-invasie. Ook wetenschappers die meer licht schijnen op bijvoorbeeld teksten van de koran of kritische journalisten die schrijven over het kostenplaatje van immigratie. Tegen de stroom in denken was al onverstandig in Nederland, maar elke kans wordt wel heel opzichtig aangegrepen om iedereen weer terug te duwen in de geijkte hokjes.

Toch lijkt me de echte bron van alle kwaad wel duidelijk, dat is namelijk Wikipedia. Maar liefst 212 verwijzingen staan ervan in het manifest. Breivik heeft hier vele uren rondgehangen en dat kan natuurlijk geen toeval zijn. Zoals men deze week wetenschappers en publicisten aan de schandpaal heeft geprobeerd te nagelen, omdat ze zich met verkeerde zaken bezig houden, denk ik te weten wie het volgende slachtoffer is. Ik vermoed een volgende tirade die zich keert tegen deze kaartenbak van informatie.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: