Het tijdschrift War Raok!

Gisteren las ik een speciale uitgave van het tijdschrift War Raok!. Een opmerkelijk nummer vanwege haar tienjarig bestaan, maar ook omdat er een heus handvest voor de toekomst van Bretagne in staat afgedrukt. Het blad draagt als ondertitel de stem van de Bretoense natie met zich mee. Het is echter wel gelieerd aan de Bretoense politieke partij ADSAV! Het verschijnt onregelmatig, maar minstens tweemaal per jaar.

De kaft van het blad ziet er veelbelovend uit, en ook de rest van de het blad is erg goed verzorgd, iets dat meteen opvalt. Het is duidelijk door een professioneel iemand in elkaar gezet. De inhoud is ook zeer veelzijdig. Men verwacht wellicht veel partijpolitieke thema´s en stroeve feitjes over de politiek in de dorpen of steden, maar niets van dit alles. Wat ook opvalt is dat het duidelijk katholiek is en aldus ook aandacht besteed aan kerkelijke spiritualiteit.

Het blad heeft aandacht voor de Bretoense cultuur in zijn volle breedte. Haar keuken middels een recept, haar religie over de pelgrimstocht, muziek middels een componist, haar flora en fauna over o.a. de blinde vink. Ook zitten er in het midden van het tijdschrift standaard een aantal bladzijden in de Bretoense taal. Men heeft ook zeker interesse voor volkeren buiten Bretagne, zo staat er een uitgebreid artikel in over Quebec en de actuele politieke situatie aldaar.

Kortom, het tijdschrift is het lezen waard en geeft inzichten in de Bretoense cultuur, die ook nog eens duidelijk politiek incorrect zijn. Voor meer informatie zie hieronder,

War Raok http://www.war-raok.eu
Adsav http://www.adsav.org