Islamisten Egypte kapen protest

Nadat het tijdelijke militaire regime de macht overnam in Egypte na het opstappen van Moebarak op 11 februari 2011, leefde bij de Egyptenaren even de hoop dat het leger tegemoet zou komen aan de democratische eisen van de betogers. Ondertussen is er opnieuw protest ontstaan op het Tahirplein, deze keer echter duidelijk in handen van de islamisten.

Opnieuw was er opgeroepen om met tienduizenden te komen protesteren tegen het militaire regime dat haar beloftes in verband met democratisering niet waarmaakt. Het verschil met de vorige protesten is dat deze keer de islamisten duidelijk in de meerderheid waren. In onderstaand filmpje kan je bijvoorbeeld duidelijk de islamisten zien optrekken naar het plein:

Egyptische vlaggen waren in de minderheid vergeleken met vlaggen met religieuze slogans op. Religieuze slogans werden ook door de menigte gescandeerd, waardoor het geen betoging was zoals in het voorjaar van 2011, maar eerder een fundamentalistische religieuze bijeenkomst.

Seculiere Egyptenaren die meededen aan het verzet tegen Moebarak reageren ondertussen geschokt en wijzen de islamisten af. Amr Bassiouny, Egyptische blogger, verkondigde bijvoorbeeld dat ze nu op Tahirplein een wedstrijd kunnen houden van “beste baard“. Een andere Egyptische activiste, Nora Shalaby, zei dan weer dat de salafistische islamisten de revolutie kapen uit egoïstische redenen. Organistoren van het protest hadden het gebeuren oorspronkelijk “De vrijdag van eenheid en volkswil” genoemd. Tegen de namiddag noemde bekende Egyptische blogger Hossam el-Hamalawy het “De vrijdag van oneenheid: een carnaval van reactionairen en achterlijken”.

Bedenking

Het is opvallend hoe de westerse wereld dit soort islamisten de gang laat gaan, maar het enige regime in Noord-Afrika dat altijd zeer hard heeft opgetreden tegen de islamisten momenteel bombardeert om islamistische opstandelingen daar te steunen. Uiteraard gaat het hier dan over Libië.