Een tijdje geleden kwam het idiote bericht in de pers dat de Smurfen een bende fascisten zouden zijn. En ook in het verleden waren er idioten die meenden dat de witte mutsen van de Smurfen eigenlijk kostuums van de Klu Klux Klan zouden moeten voorstellen. Vele van dze voorstellingen zijn duidelijk humoristisch bedoeld, maar helaas zijn er ook bij die het wel degelijk menen.

De  Smurfen zijn niet de eersten die moeten ervaren dat politieke wetenschappers wel een zeer bizarre interpretatie geven aan kinderseries. Zo werd Thomas de stoomlocomotief door een Canadese professor beschuldigd van het promoten van een sexistische en ultraconservatieve visie. De Smurfen zijn dan weer voor politicologen het perfecte voorbeeld van een extreem-rechtse en extreem-linkse samenleving, naargelang men het wil zien.

Antoine Bueno, een professor in Parijs, schreef een tijd geleden een boekje waarin hij uitlegt dat de Smurfen leven in een fascistische staat. Dit onder de heerschappij van Grote Smurf die met een ijzeren hand in een fluwelen handschoen regeert. En ziet Smurfin er niet uit als het nationaal-socialistische ideaalbeeld van de Arische vrouw? (volgens ons was het hebben van een blauwe huid nu niet direct aanwezig op de lijst van nationaal-socialistische rassenkenmerken, maar wie zijn wij dan weer?) Maar je hebt ook Marc Scmidt die in de Smurfen een marxistisch utopia zien. Ziet Brilsmurf er immers niet uit als Leon Trotsky? En is Gargamel geen kapitalist die de Smurfen, die in “een grote communistische commune wonen” (dixit Curtis Silver), wil uitbuiten? Maar dan komen de geschiften van links die van rechts even afwisselen en stellen zij dat Gargamel net de karikatuur moet voorstellen van de Joden die door de nazi’s werd verspreid. Het woord “SMURF” zou volgens sommigen dan weer niet zomaar een willekeurige keuze zijn, maar duidelijk een afkorting voor “Socialist Men Under Red Father”. Dat de originele bedenker van de Smurfen een Fransman was en de Smurfen in het Frans les Schtroumpfs zijn.

In het Smurfendorp worden vervolgens de beroepen verdeeld over de Smurfen die zich enkel bezighouden met dat beroep. Schildersmurf schildert enkel, Knutselsmurf knutselt enkel, etc… Is dat niet een concrete uitwerking van “Naar ieder zijn behoefte, naar ieder zijn kunnen” zoals Karl Marx de communistische samenleving beschreef? Of is dit teruggrijpen naar het beleid van de Oostenrijkse premier Dolfuss die teruggreep naar de corporatistische samenleving? Aangezien die laatste door Oostenrijkse nazi’s is vermoord, kunnen we die man nogal moeilijk plaatsen op de links-rechts as zoals voorgesteld door deze theorieën, dus we concluderen hieruit dat ook de christen-democraten er voor iets tussenzitten. Misschien moet Wouter Beke de Smurfen-collectie kopen en zich eens informeren? Al bestaat het risico dan wel eens dat de CD&V wel eens snel een nazicommunistische partij wordt. Zoiets als Smurfenland dus.

(de discussie zal nog wel even verder woeden, maar van Mario kunnen we toch ondertussen al zeker zijn dat hij een communist is, niet?)

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “Smurfen zijn nazicommunisten (of zoiets)”

  1. Dit is zeker niet het beste artikel dat al op REACT is verschenen. De schrijver trekt anderen hun visies en studies in het belachelijke (noemt ze in het begin zelfs ‘idioten’) zonder zelf een onderbouwde tegenmening te geven. Doet me sterk denken aan AFF artikels die ook volledig onderhevig zijn aan de eigengereide denkwereld van de schrijver.

    Het zou beter geweest zijn indien de schrijver objectief de verschillende visies omtrent de smurfen had weergegeven en eventueel daar dan een eigen mening over had geformuleerd. Maar in dit artikel ging hij liever als een wilde tekeer tegen eender welke studie die de afgelopen jaren verschenen is.

    Maar nu eventjes over de samenlevingsvorm van de smurfen zelf, zijn het fascisten of communisten? Geen van beidde natuurlijk, wie de smurfen een beetje kent weet dat ze in de oorspronkelijke verhalen leven in de middelleeuwen. Een tijdsperiode waar dus nog helemaal geen sprake van communisme of fascisme was.
    De smurfen leven dus gewoon in een aloud stamverband met aan het hoofd een oude, wijze stamvader (Grote Smurf) die alom gerespecteerd wordt door zijn stamgenoten. De smurfen zelf voeren allerhande ambachten uit en hebben allerhande eigen talenten en zijn dan ook naar hun ambachten en talenten vernoemd. Samen werken ze aan een groter geheel, het in stand houden van hun smufcultuur, dit door hun maatschappij verborgen te houden van vreemde invloeden en heerschappen (bv. Gargamel) en elkaar met ware kameraadschap steeds bij te staan.
    Kortom, de smurfenmaatschappij is een prachtig voorbeeld van een nationalistische maatschappij :-)

Trending

%d bloggers liken dit: