In verscheidende media komt naar voren waar Breivik wellicht zijn bom-ideeën vandaan heeft gehaald. Hij zou deze in de daden van Amerikaan Timothy McVeigh hebben gevonden, die in 1995 een Amerikaans overheidsgebouw in as legde, of van Theodore Kaczynski die middels bombrieven de Amerikaanse maatschappij terroriseerde. Toch kent ook Nederland een uitgebreide geschiedenis van bomaanslagen.

Toen de bom in Oslo ontplofte, liep ik door mijn woonkamer te slenteren, met op de achtergrond het televisie-journaal. Puur toevallig stond het nieuws op en ik hoorde toen eerst iets over een bomaanslag. Men sprak over een regeringsgebouw en ik dacht direct aan mijn regeringsstad Den Haag, maar het bleek dus om Oslo te gaan en niet Nederland. Dat deed even terugdenken aan de laatste bom in Nederland die ik mij kon herinneren.

Vijf Nederlandse bommen die mij zijn bijgebleven:

1986: Op aandringen van o.a. de Anna Frankstichting, vallen anarchisten een verzoeningsbijeenkomst aan van de Centrumpartij en Centrumdemocraten in een hotel te Kedichem. Er wordt een brandbom naar binnen gegooid en het hotel fikt tot op de grond af. Met als gevolg een levenslange invalide en een hoteleigenaar die komt te overlijden.

1991: Het huis van Aad Kosto, (PVDA) de toenmalig staatsecretaris van Vreemdelingenzaken, in Grootschermer, wordt door een bom grotendeels verwoest. Deze aanslag werd toegeschreven aan actiegroep RaRa en was tegen het gevoerde asielbeleid gericht. Kosto was op het moment van de aanslag niet in huis en er waren geen gewonden.

1996: Een bomaanslag op het Franse Banque Paribas in Arnhem. Het zou gaan om een protest tegen Franse kernproeven in de Pacific. Deze aanslag wordt opgeëist door ELF, de radicale actiegroep Earth Liberation Front. Er vielen geen gewonden.

2004: In het Haagse Laakkwartier wil een arrestatie-eenheid van de politie enkele medestrijders van Mohammed Bouyeri (moordenaar van Theo van Gogh) aanhouden. Zij gooien een handgranaat, waardoor drie agenten gewond raken.

2007: In het hoofdkantoor van de aan GroenLinks gelieerde jongerenorganisatie DWARS werden materialen gevonden om een bom te maken. Het zou gaan om een pakketje met chemische stoffen die in combinatie met elkaar een explosief kunnen vormen.

Twee heldere overzichten van de Nederlandse na-oorlogse terreurgeschiedenis, zijn hieronder middels een verwijzing te vinden:

Wikipedia
Elsevier

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: