Bomaanslag Oslo, moordpartij op eiland Utøya

Noorwegen is een dag na twee zware aanslagen totaal van slag. Het land staat bekend als erg rustig, dat ook zelden het nieuws haalt, eigenlijk alleen wanneer er Nobelprijzen worden uitgereikt. Het land is nu dus wereldnieuws, na een bomaanslag in Oslo en een slachtpartij met meerdere vuurwapens op het eiland Utøya.

Veel is nog onduidelijk, bijvoorbeeld het aantal daders, ook is nog niet bevestigd dat beide aanslagen met elkaar in verband staan. Maar we weten inmiddels wel dat er zeer veel mensen zijn omgekomen bij beide aanslagen. Bij de aanslag met een autobom in de hoofdstad verloren zeven mensen het leven en vanochtend om vier uur deelde de politie mee dat er 80 mensen werden gedood op het eiland Utøya. Het dodental is daar inmiddels opgelopen naar 84 mensen, maar dat is zeker niet het definitieve aantal.

Het kantoor van de sociaaldemocratische premier Jens Stoltenberg is zwaar beschadigd, net als de ministeries van Financiën en van Olie. Het zou hier gaan om een zware autobom, dat moet ook wel want uit de beelden is een enorme ravage te zien, welke is aangericht bij de bewuste gebouwen.

Op het eiland Utøya was een jeugdkamp van de sociaaldemocratische partij aan de gang. Ook hier zou de premier komen spreken, wat duidt dat men het op de machthebbers had voorzien. De dader kwam aan het eind van de middag naar het jeugdkamp verkleed als politieagent. Hij zei de veiligheid te komen controleren en schoot vervolgens op de aanwezigen. Hij heeft lange tijd over het eiland gelopen en heeft op alles geschoten wat hij tegenkwam.

De 32-jarige Noor Anders Behring Breivik is opgepakt en verhoord in verband met de bomexplosie in Oslo en schietdrama op het eilandje Utoya. Er is van alles te lezen over zijn motieven op verschillende media, de politie heeft echter nog niets vrijgegeven over zijn motieven. De Noorse koning Harald V heeft zaterdag de aanslagen ”een niet te vatten tragedie” genoemd en zei dat het belangrijk is dat de mensen bij elkaar blijven en elkaar steunen.