Graspop Metal Meeting: nazi-festival?

Le Vif, een weekblad vergelijkbaar met Knack, plaatste vrijdag al een voorbeschouwing van GMM. De auteur lult er wat op los en is duidelijk zelf nog nooit tot in het Kempische Dessel geraakt. Wie het artikel gelezen heeft en GMM nog nooit heeft beleefd, krijgt inderdaad de indruk dat elke Vlaming op Graspop rondloopt met een goedendag, op zoek naar Franssprekende festivalgangers die vervolgens de hersens worden ingeslagen omdat ze het aandurfden om de taalgrens over te steken. Uiteraard zou de schedel nadien gebruikt worden voor een potje voetbal, dat spreekt voor zich!

Ook bleek een van Le Vif’s ‘getuigen’ hordes skinheads gezien te hebben op een van de vorige GMM-edities die niets anders deden dan de Romeinse groet brengen en de rest van de festivalbezoekers het leven zuur maken. Zelf heb ik tijdens deze editie van Graspop alvast geen enkele skinhead zien rondlopen of -kruipen. Er stonden dan ook geen bands op de affiche die skinheads aantrokken, zoals de Dropkick Murphy’s bijvoorbeeld. En zou de arme Waal dan wel beseffen dat het hierbij niet gaat/ging om nazi-skinheads, maar om fans van de muzikale ‘skinhead-scene’? De gestrekte rechter armen zal hij er wel bij hebben gedroomd, tijdens de een of andere nachtmerrie in zijn tentje op de camping tussen al die Walen-etende Flamiganten.

Waarom Le Vif het dan nodig vond om deze leugens te verspreiden? Het is een goede vraag. Het moet zijn dat het beeld dat men heeft in Wallonië van de Vlamingen nog steeds bulkt van de clichés. Partijen als het FDF (voor de gelegenheid zondag jl. omgedoopt tot Front Des Fascistes – met dank aan KVHV Gent) zijn in deze de behoeders van deze clichés. We vragen ons echter af of de Waalse reporter en zijn ‘objectieve getuigen’ wel beseffen dat, wanneer ze op GMM een pint bestelden in het Frans, dit hen met plezier en zonder tegenspreken overhandigd werd! Laten we als Vlamingen de test eens doen in de omgekeerde richting op het Dour Festival binnenkort in Wallonië. Bestel uw pintjes en andere consumpties gerust in het Nederlands. We zijn benieuwd hoelang het duurt voor je (opnieuw) wordt uitgemaakt voor Flamingantische neo-nazi…

Maar goed, daar malen wij als verdraagzame Vlamingen niet om! Bij ons is er op festivals maar een zaak aan de orde en dat is de muziek!

Het bewuste artikel lees je hier: (klik hier)