In Diksmuide gaat ook dit jaar weer iets door dat nog steeds de verkrampte, oubollige naam ‘Ijzerbedevaart’ voert maar gelukkig dankzij het linkse Ijzerbedevaartkomitee sinds de jaren ’80 van vorige eeuw een massaal bijgewoond flitsend en verjongd spektakel is geworden.

Dit jaar is het symbool op de affiche het hippie-vredesteken uit de jaren ’60. Verjongend! Vorig jaar was het een punker uit de jaren ’70, goede bronnen fluisteren dat volgend jaar een Amerikaanse jukebox uit de jaren ’50 wordt afgebeeld.

De Mis is afgevoerd en vervangen door een ‘interlevensbeschouwelijk bezinningsmoment’. Ingewijden kondigen ons een vrolijke Griekse sirtaki aan, uitgevoerd door een dominee, priester, rabbi, mullah, hindoe-aanbidder en wicca-beoefenaar, maar naar verluidt is de kusjesdans ook nog een optie.

Vernieuwende jonge artiesten komen er natuurlijk ook, namelijk Willem Vermandere. De 200-jarige uit pure tolerantie opgetrokken Held zal de tophits brengen die hem van een jaarlijkse podiumplaats verzekeren, met name ‘bange blanke man’, ‘blanke bange man’ en als bisnummer ‘man bange blanke’. Daarna worden met gulle hand handtekeningen uitgedeeld aan de gillende fans in rolstoel.

Het letterwoord ‘AVV-VVK’ is geschrapt en vervangen door ‘BBQ’. Daar zit iets in: wie zou een hostie verkiezen boven een vers gebakken braadworst? Zonder varkensvlees, dat spreekt (teneinde het interlevensbeschouwelijk bezinningsmoment niet te verstoren).

Ongetwijfeld zal deze topaffiche opnieuw tienduizenden Vlaamsnationalisten lokken, net zoals in de jaren ’80, voor de vernieuwing begon. O ja, er is voor de liefhebbers achteraf ook nog een ‘vlottentocht’. Alle woordspelingen met het woord ‘zinken’ mag u zelf verzinnen.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d