Bankier wil burgers jaarlijkse CO₂- uitstootrechten geven

In het begin van deze maand deed bankier en hoogleraar Barbara Baarsma een opvallend voorstel bij het gespreksprogramma Zakendoen op BNR-radio, waarmee ze een indruk geeft hoe bankiers in de toekomst op nog meer zaken in ons leven een prijskaartje willen plakken. Het voorstel is om in de toekomst CO₂ te gaan beprijzen, hiermee financiële prikkels uit te delen, zodat ‘creativiteit in de economie naar voren komt’ en dat mensen andere keuzes gaan maken.

Zoiets zou volgens Baarsma dan vorm kunnen krijgen in een carbon wallet, oftewel een koolstof-portemonnee, waarbij burgers punten hebben en hiermee een beperkte uitstoot van koolstofdioxide (=CO₂) kunnen verwezenlijken, maar de punten ook kunnen verhandelen met anderen. Volgens alarmisten zou door (te hoge) CO₂-uitstoot het klimaat veranderen en daarmee de aarde opwarmen, dus moeten aan deze uitstoot grenzen worden gesteld.

Bankier Baarsma in haar eigen woorden:

Maar wat als we alle resterende rechten die wij nog hebben als het gaat om uitstoot van CO₂, CO₂-equivalenten, broeikasgassen… als we nu eens iedereen, laten we beginnen in Nederland, die uitstootrechten verdelen en dat elk huishouden of burger een hoeveelheid uitstootrechten krijgen, zodat we opgeteld niet meer uitstoten dan onze grens. Vervolgens kunnen we, het zit in een carbon wallet – kun je dat noemen, en dan kan je, ik als ik wil vliegen koop van iemand die niet gaat vliegen, omdat ie daar bijvoorbeeld geen geld voor heeft, die verkoopt aan mij zijn carbon uitstoot rechten en krijgt daardoor een beetje meer geld….

4 comments

  1. Zoals de Nederlandse premier Rutte ooit zei ‘Zolang de burgers gehoorzamen, doen we voort’ en veel burgers zijn verliefd op hun premier (wij ook in België op de macho Van Ranst en het koorknaapje Vandenbroucke)

  2. Nog zo een zottin die aan het natuurlijke leven rechten wil hangen om er financieel voordeel uit te halen. Dit, mede met het gekende andere tuig, moet uit onze samenleving verdwijnen om nooit meer terug kunnen te keren.

Comments are closed.