12 politieke partijen wensen voortzetting oorlog Oekraïne

Vandaag hebben een twaalftal politieke partijen in Nederland een verklaring opgesteld waarin ze aangeven Oekraïne te steunen. Dat omschrijft men als ‘…verenigd achter Oekraïne te blijven staan’. Specifiek wordt gesproken over politieke, economische en militaire steun en deze lijkt geen grens te kennen, want men spreekt van ‘nu, en voor zo lang als nodig’. Het gaat om de regeringspartijen en aantal andere politieke partijen met zetels in de Tweede Kamer. Opvallend gegeven is dat naast het Forum voor Democratie, al lang voorstander van vredesonderhandelingen, nu ook de Partij voor de Vrijheid deze verklaring niet heeft ondertekend.

De verklaring geeft aardig weer hoe bijna alle partijen in de Nederlandse Tweede Kamer naar deze oorlog kijken. Een zwart-wit verhaal tussen de slechteriken uit Rusland die talloze onschuldige Oekraïense burgerdoden op het geweten hebben. Daartegenover staan de goedzakken uit Oekraïne die voor vrijheid en democratie vechten en onze waarden delen. Een karikaturaal beeld van de situatie en een verhaal dat eruitziet als oorlogspropaganda.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren liet eerder deze week in een vraaggesprek met NRC weten dat ze er rekening mee houdt dat de oorlog in Oekraïne nog jaren duurt. Volgens Ollongren is er geen alternatief en met dit in gedachte heeft Nederland het afgelopen jaar al een miljard euro aan militair materiaal weggegeven aan Oekraïne. De positie van de Nederlanders regering is dat Poetin in deze kwestie niet zijn zin mag krijgen, dan doelt de minister vermoedelijk op de demilitarisering van Oekraïne.