Vivaldi geeft bijna 800 miljoen euro subsidie aan regimekranten

De federale belgische Vivaldi-regering van 7 partijen (VLD, MR, Vooruit, PS, Groen, Ecolo, CD&V) gaat de komende vijf jaar een bedrag van bijna 800 miljoen euro belastinggeld als subsidie geven aan alle gedrukte media: mainstream-kranten en week- en maandbladen. In oude belgische frank is dat liefst 32 miljard frank.

De dank voor de bewezen diensten aan het regime wordt uitgesmeerd over de periode 2023-2027. Het bedrag wordt toegekend aan regimemonopolist Bpost en daarmee kan Bpost er dan voor zorgen dat een jaarabonnement op een regimekrant met dagelijkse bezorging aan 250 euro spotgoedkoop is.

Daardoor blijven de propagandafabriekjes DPG Media en Mediahuis op volle toeren draaien: DPG Media boekte in 2021 228 miljoen euro winst, Mediahuis 166 miljoen euro. Die winst mee dankzij belgische subsidies gebruiken de belgische mediagroepen om kranten op te kopen in het buitenland zoals Nederland om ook daar hun wil op te leggen. Grootkapitalisten als Christian Van Thillo zijn dankbaar voor het manna dat ook dankzij Groen en Vooruit in hun handen valt.

Christian Van Thillo, grootkapitalist van DPG Media, verder rijkelijk door Vivaldi van subsidies voorzien

Bijzonder kras is dat het ouderwetse systeem van kolossale subsidies aan gedrukte media verdedigd wordt door Groen en Ecolo terwijl overschakelen naar digitale media enorme natuur- en klimaatwinst oplevert: geen omgehakte bomen voor papier, geen verpakkingsafval, geen rondrijden van vrachtwagens en bestelwagens…

Ook duidelijk is dat de regimesubsidie een normale marktwerking verhindert waarbij nieuwe media digitaal starten en kunnen groeien en uitgeleefde papieren titels als De Morgen of De Standaard verdwijnen. En dat is natuurlijk precies de bedoeling van het regime: In ruil voor hun voortbestaan schrijven De Morgen en De Standaard enkel wat het regime en de politici willen horen en lezen. Elke ‘journalist’ die daar werkt is niets meer dan een lakei van het regime.

5 comments

  1. Schandalig. Er gaat tegenwoordig geen week voorbij of je kan voor €4 of voor €6 een maand lang, of zelfs voor 6 weken ‘een abonnement’ op een regimekrant of -weekblad of -tijdschrift nemen.
    Dus wordt er steevast ONDER de maak- en papierprijs verkocht, wat eigenlijk verboden is. En op die manier ook de wegkwijnende krantenwinkels beconcurreert. Hallo, zijn er nog liberalen die voor de kleine zelfstandige opkomen ?
    Zo’n mediakortingen zijn niet moeilijk : de belastingbetaler betaalt hun tekorten via de rijkelijke overheidssubsidies. Had ik niet ergens gehoord dat de overheid zou snoeien in die subsidietransfers na de ‘affaire Sjoemelpoedel’ ?…

  2. Hoe grote de crisis en de corruptie, hoe harder het ministerie van propaganda draait…

  3. Heel lang geleden heette het samengaan van regering en media, fascisme … Het kan verkeren, zei Bredero

  4. “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt”

Comments are closed.