IJzerwake wordt tweedaags gebeuren met muziekfestival ‘Frontnacht’

Bijzonder nieuws vanuit Steenstrate bij Ieper: de IJzerwake, de grote traditionele Vlaamsnationale manifestatie aan het einde van augustus, breidt uit. Het wordt nu een volwaardig tweedaags gebeuren met vanaf zaterdag een camping en een muziekfestival, onder de toepasselijke naam ‘Frontnacht’. Wij vroegen uitleg aan IJzerwake.

REACT: Vanwaar dit nieuwe initiatief?

‘ Wel, het gaat goed met de IJzerwake, vorig jaar bleek dat zeker een jonger publiek de weg vond op zondag naar de weide in Steenstrate; maar we vinden dat we als identitaire beweging ambitieuzer moeten zijn. Er zijn in Vlaanderen en Nederland vandaag veel mensen die zich identitair, patriot, rechts noemen, maar die de weg (nog) niet vinden naar een eerder traditioneel gebeuren als de IJzerwake. En dus willen we onze boodschap eigentijdser gaan brengen: met een weide die ook al op zaterdag in zomerse sfeer is, met een camping, identitaire muziek, drank- en eetstands, een verkoopdorp en hopelijk véél volk en sfeer.’

REACT: Wordt IJzerwake dan een soort ‘festival’, waar de boodschap verwatert? In Diksmuide wilde men ook ooit ‘vernieuwen’, om ‘meer volk’ te trekken…

‘ Bij de IJzerbedevaart in Diksmuide dekte ‘vernieuwing’ een heel andere lading: men wilde de nationalisten wegjagen en vervangen door de linkse volksmassa’s die in de plaats zouden komen… Dat was een enorme blunder, en die gaan wij zeker niet herhalen. IJzerwake blijft volledig trouw aan zijn kernwaarden en aan onze rechtlijnige nationalistische koers: Geen enkel element van de traditie wordt op zondag zomaar overboord gegooid. Maar op zaterdag willen we onze vaderlandslievende boodschap op een eigentijdse manier verpakken voor een nieuwe generatie, en dat via identitaire muziek. Méér mensen bereiken is de opdracht van elke beweging die noodzakelijk is, en een beweging die Vlaanderen Vlaams en Nederland Nederlands houdt is vandaag absoluut nodig!’

REACT: Wie organiseert de ‘Frontnacht’?

‘ Alles gaat door met steun van de VZW IJzerwake uiteraard, maar bij Frontnacht is de regie in handen van een jonge ploeg met mensen uit jeugdbeweging, studentenbeweging en jongerenbeweging, en natuurlijk van mensen die graag bezig zijn met muziek. En ze doen dat uitstekend, dat zal je zelf kunnen zien.’

REACT: Wat mogen we op zaterdag juist verwachten?

‘ Het kampeerterrein zal al toegankelijk zijn vanaf 13 uur, de prijs is inbegrepen in het inkomticket. Mensen brengen een eigen tent mee, maar douche- en toiletwagen zijn aanwezig en ook de campingbar is open tot 17u00. Om 17u opent de festivalweide en is er mogelijkheid tot deelname aan een grote braai (barbecue) tot 19u (vooraf inschrijven via de IJzerwake-webwinkel). Frontnacht start dan om 19u waar je kan genieten van identitaire optredens uit binnen- en buitenland tot 1u30. Eten en drinken zijn uiteraard verkrijgbaar. En op zondag kan je met het Frontnacht-ticket gratis deelnemen aan de IJzerwake.’

REACT: Klinkt goed! Hoe geraken we aan tickets?

‘De inkomtickets voor Frontnacht zijn enkel digitaal te verkrijgen via de webwinkel van IJzerwake. Ze komen eerstdaags online. Mensen die dat willen kunnen uiteraard ook een ticket voor enkel de IJzerwake op zondag blijven bestellen, of gewoon zondag aan de kassa betalen.’

REACT: Hoeveel mensen verwachten jullie?

‘ Dat is moeilijk te voorspellen. Maar hey, als al wie ons de voorbije jaren gezegd heeft dat IJzerwake moet vernieuwen nu gewoon een ticket bestelt en zijn vrienden meebrengt, dan zijn we al zeker met een heleboel (lacht). We gaan gewoon voor zoveel mogelijk vaderlandslievende mensen, Vlamingen en Nederlanders: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En het is misschien alweer de start van een mooie traditie, net als de IJzerwake zelf: zorg er dus voor dat je de eerste editie niet mist, dan kan je binnen 20 jaar zeggen: ‘Ik was er de eerste keer al bij!’

3 comments

  1. De pers is er al opgesprongen zie ik:
    https://www.standaard.be/cnt/dmf20220524_97686141
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/05/25/stadsbestuur-ieper-kreeg-nog-geen-vergunningsaanvraag-voor-vlaam/
    Neo-nazibands uitnodigen op een Vlaams-Nationalistische bijeenkomst is echt geen goed idee mensen. Dit kan de Vlaamse beweging alleen maar beschadigen en de volgende verkiezingen negatief beinvloeden. Dus doe iedereen een groot plezier en blaas dit feestje af. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  2. Toch maar oppassen wie je uitnodigt. Wat die band Flak betreft, op de site https://www.belltower.news/flak-51570/ lees ik: Das musikalische Spektrum ist eine Mischung aus NS-Verherrlichung und Coversongs neonazistischen Kultbands wie “Landser” oder “Radikahl”. Auch rassistische und völkische Textpassagen, wie “Überfremdet und verblendet verkommt die deutsche Jugend (…). Es gibt nur einen Ausweg für unser Volk, unser Blut und unsere Tradition: Revolution.“, finden sich immer wieder.

    Gaan de linkse media dit niet aangrijpen om alles wat Vlaamsgezind is nog maar eens in de nazihoek te duwen? En (onterecht) de link met Vlaams Belang leggen, wat ons in 2024 stemmen gaat kosten? Waarom moeten er überhaupt buitenlands bands optreden, we hebben in Vlaanderen (+ Nederland + Friesland) toch voldoende muzikaal talent?

Comments are closed.