tom de meester pvda parlementslid

Oorlog in Oekraïne: PVDA-parlementslid Tom De Meester solidair met… Palestina

De communistische partij PVDA worstelt met de Russische aanval op Oekraïne. Onder druk van een verontwaardigde publieke opinie bewijst de PVDA lippendienst aan Oekraïne, maar wie wat dieper graaft merkt dat de PVDA zijn aloude sympathie voor de Russische kameraden lastig kan wegsteken. Zeker wanneer die zoals Putin eindelijk weer de goeie ouwe stalinistische toer opgaan.

Een veelzeggende graadmeter zijn de Oekraïense vlaggen, kaders en profielfoto’s die alom opduiken op Facebook. Alle parlementsleden van de PVDA zijn op Facebook aanwezig, zowel met een pagina die strak vanuit de partij geregisseerd wordt, als met persoonlijke profielen.

En wat blijkt: op vandaag heeft geen enkel PVDA-parlementslid ook maar enige aanpassing doorgevoerd als steun voor Oekraïne. Nochtans weten de PVDA-parlementsleden die knopjes staan: PVDA-parlementslid Lise Vandecasteele was er in mei 2021 als de kippen bij om steun te betuigen aan het Palestijnse volk. Maar het Oekraïense volk? Ho maar.

PVDA-parlementslid Vandecasteele weet hoe ze steun moet betuigen via >Facebook aan een volk. 5 dagen na de invasie van Oekraïne blijkt een steunbetuiging aan Oekraïne moeilijker te zijn.

Nog bruiner bakt het Tom De Meester, Vlaams parlementslid. Terwijl het bommen en raketten regent op Kiev, tooit die trots de omslagfoto van zijn Facebookprofiel met… een Palestijnse vlag.

De Facebook-omslagfoto van PVDA-parlementslid Tom De Meester op 1 maart 2022, met… Palestijnse vlag. Een mens moet zijn prioriteiten kennen.

Wie overigens wil weten hoe de PVDA écht over Rusland en Oekraïne denkt kan terecht op de websites van het planetenstelsel van sjoemelclubs dat met Vlaamse subsidies rond de PVDA draait. In dit geval is het de dikgesubsidieerde club voor ‘vrede’, INTAL, die de échte mening van de PVDA weergeeft: totaal anti-NATO, volledig pro-Rusland. INTAL is elk jaar massief aanwezig op het PVDA-Partijfeest Manifiësta. De voorzitter, Paula Polanco, was in 2014 PVDA-kandidaat in Brussel, en de met subsidies betaalde secretaris, Veronique Coteur, publiceerde in 2017 in het PVDA-partijblad Solidair.

INTAL organiseerde in 2017 een anti-NATO-conferentie in Brussel, namens een netwerk WPC; prominent lid daarvan is de Federacija Mira I Soglacija (FMS), gevestigd in Moskou. Van het netwerk maakt ook een organisatie in Oekraïne deel uit, maar die heet dan Ukraine Anti-Fascist Committee; dat is dus geheel conform de Putin-retoriek dat Oekraïne vol ‘nazis’ zit die moeten verdelgd worden. De communistische organisatie verdedigt de visie van Putin en het Kremlin en vond de annexatie van de Krim door Rusland volledig terecht. Op 1 maart 2022 publiceerden de WPC-vrienden van de PVDA het standpunt dat de oorlog in Oekraïne moet beëindigd worden door… het verminderen en terugtrekken van de troepen van de NAVO in Oost-Europa.

Top anti-NATO vanuit INTAL/PVDA, 2017
Actie vanuit INTAL/PVDA,februari 2022
INTAL/PVDA vindt NATO-oefeningen onder het motto ‘verdedig Europa’ maar niets.

Oude sympathieën sterven langzaam. Die van de PVDA liggen duidelijk nog in Moskou, niet in Kiev.

5 comments

 1. Massale solidariteit voor Oekraïne, waarom niet voor Syrië of Afghanistan? De solidariteit die wordt betuigd voor Oekraïne is van ongezien. Massaal veel burgers komen de straat op uit protest tegen de oorlog, mensen stellen hun huizen open voor vluchtelingen, de NMBS biedt gratis treintickets,… Waarom zagen we dat niet voor de migranten uit Syrië of Afghanistan vragen mensen zich af? Mensen reageren momenteel emotioneler dat klopt. Misschien omdat Oekraïners Europeanen en christenen zijn. Of een lappendeken als Vlaanderen geschikt is als massa immigratieland voor de wereldbevolking lijkt mij niet evident. Blijkbaar zal dat pas stoppen wanneer de laatste groene ruimte gebetonneerd zal zijn.

 2. De solidariteit en verontwaardiging van de Vlamingen is traditiegetrouw selectief. Emotioneel wanneer de Russen de agressor zijn en onverschillig wanneer de Amerikaanse imperialisten en hun bondgenoten de spierballen laten rollen in buitenlandse conflicten (War for oil). België gaat nu 300 militairen op missie sturen naar Roemenië. Dat gaat veel indruk maken…in Oekraïne en Rusland.
  Hoeveel Belgische militairen namen deel aan de jacht op Jürgen Conings? Juist: 400 (sic). De hysterische jacht op Jürgen was blijkbaar de gevaarlijkste missie waarmede de Armée belge ooit geconfronteerd werd.
  De vluchtelingen: Indien Poetin de oorlog wint, keren ze niet terug, beseffen zij en wij dat wel in ons overbevolkt mini koninkrijk?

 3. Het Oekraïense volk heeft uiteraard recht op zelfbeschikking. Maar die zal ze niet verwerven noch behouden met een lidmaatschap bij de EU. De fout die Poetin maakt is zijn obsessie om de grenzen van wijlen de Sovjet Unie nolens volens te willen restaureren. Weinigen die het blijkbaar beseffen dat de Vlamingen hun soevereiniteit kwijtgeraakt zijn in 1831, samen gedurende een lange periode met de Nederlandse cultuurtaal en godsdienstvrijheid in het franskiljonse en liberaal & klerikale België. En België dat op haar beurt haar soevereiniteit gekaapt zag door de regering W. Churchill toen Premier Pierlot en PH Spaak eind 1940 naar Londen emigreerden. Belgische soevereiniteit heden dage onder voogdij geplaatst van de EU.

 4. NAVO en Amerika zijn verantwoordelijk voor de situatie ginder. En Putin die zogezegd het commie-regime wil herstarten is compleet belachelijk. Hij wil een sterk Rusland, zonder dat de stinkende NAVO raketten en militaire basissen plaats op zijn grenzen.

  Ik ben niet echt voor die oorlog (Blanke Broederoorlogen), maar ik sta meer aan de zijde van Rusland dan het globo-homo Westen.

  Het zogenaamde leiderschap in het verziekte en corrupte Oekraïne is daar overigens geplaatst door globo-homo.

  Voor zij die de situatie beter willen begrijpen:

  https://andrewcarringtonhitchcock.com/2022/02/25/ach-1722-nick-griffin-geopolitical-update/

  https://cldup.com/xZNaQFjsWM.mp3

Comments are closed.