Wat willen de inwoners van de Donbass-regio?

TF1, de grootste Europese zender qua aantal kijkers, bracht op het veelbekeken avondjournaal bericht uit de regio Donbass, gelegen in het oosten van Oekraïne. Deze reportage is zo anders dan wat gewoonlijk op het Franse nieuws wordt getoond. Dit betekent niet dat er een revolutie in de politiek heeft plaatsgevonden, maar het is goed te vernemen dat er nog media zijn die onderwerpen van verschillende kanten belichten. De reportage heet; ‘Wat willen de inwoners van de Donbass-regio?’ en is digitaal terug te zien op de webstek van TF1.

Een aantal ondervragingen uit de reportage van TF1 geven mee hoe zwaar het leven van de inwoners van de Donbass-regio wel niet is, hoe ze zelf het Oekraïne-conflict beleven, dit via antwoorden van gewone mensen uit de streek.

Al acht jaar maakt oorlog deel uit van Elena’s leven. Ze laat ons de schuilplaats in haar kelder zien. Volgens haar is ze hier meerdere keren met haar familie naar toe gevlucht. Elena, inwoner van Donbass: “We verstoppen ons hier als ze schieten, we zitten hier. Iedereen komt naar ons toe als de granaten vallen. Deze oorlog stopt nooit.” Elena gelooft, net als de meeste inwoners van Donetsk, dat de Oekraïners de oorlog in 2014 begonnen. Daarom kijkt ze sindsdien steeds meer naar Rusland.

Elena: “Ik heb een Russisch paspoort, omdat ik mezelf als Russisch beschouw, niet Oekraïens. Mijn zoon, mijn man, we hebben allemaal Russische paspoorten en hopen dat de Donbass op een dag bij Rusland zal worden gevoegd. Bovendien spreekt iedereen hier Russisch.”

Oksana Penkova, leraar: “Eerder was onze regio Russisch. Aan het begin van de Sovjet-periode kwam het bij Oekraïne. Vanuit de geschiedenis bekeken bleef het steeds zo dat we Russisch thuis spraken, op het werk, in het dagelijks leven.”

…In de boekwinkel op straat vind je alleen boeken die in het Russisch zijn geschreven, allerlei soorten boeken. Verkoopster boekhandel: “We zijn geboren in Oekraïne, maar in wezen zijn we allemaal Russen.”

In de supermarkt naast de deur zien we dat veel producten uit Rusland of Wit-Rusland komen. En dat is niet alles: de valuta is ook Russisch. Oekraïense valuta wordt niet langer gebruikt in Donbass. Alle Oekraïense banken waren zeven jaar geleden gesloten.

Aan de hoofdweg van Donetsk is er een enorme slogan te zien: ‘Wij zijn Russisch Donbass.’

De reactie van de Oekraïense autoriteiten volgde onmiddellijk. Vanuit de Oekraïense ambassade in Parijs belden ze TF1 en zeiden dat ze de journalist zouden arresteren als ze weer naar Oekraïne zou gaan. Zullen de Fransen dergelijke dreigementen van Oekraïne tolereren? Zal TF1 worden geblokkeerd wegens kritische berichtgeving over Oekraïne en de Donbass-regio?

One comment

  1. Begrijpelijk willen zij hun EIGEN nationalistisch etnisch & taalkundig & cultureel Russisch biotoop. De betonBLok Vlamingen willen toch ook hun eigen “Vlaanderen Vrijstaat” !

Comments are closed.