Aanwezigheid en handelen VSA is geen garantie voor veiligheid Europa

De reactie van de Verenigde Staten van Amerika (VSA) op de door Rusland gevraagde veiligheidsgaranties brengt Europa in gevaar. Bij de besprekingen tussen Rusland en de NAVO ging het niet alleen om een mogelijke inval van Oekraïne door Rusland, maar ook om wettelijke garanties dat de NAVO zich niet uitbreidt naar het grondgebied van Oekraïne, Georgië en daarbuiten, als zich plotseling een dergelijke kans voordoet. De NAVO is ondertussen bezig in de Europese Unie om in veel van de landen het wapenarsenaal te vergroten.

Op de plaats van het gesloten vlieghaven in Redzikowo in Polen wilden gemeenteambtenaren een speciale economische zone openen, maar de autoriteiten in Warschau gaven de Amerikanen de ruimte om er een Amerikaans raketafweersysteem neer te zetten op slechts 200 kilometer van Kaliningrad en 1300 van Moskou. Deze basis in het Poolse Redzikowo is slechts een onderdeel van de Amerikaanse raketsystemen in Europa. Een soortgelijke basis bestaat al in Roemenië en deze infrastructuur is zeker niet enkel verdedigdend, je hoeft het alleen maar te bewapenen met schokkende tomahawks. (Amerikaanse kruisraket) De moderne modificatie van deze raketten overwint 1600 kilometer. Tegelijkertijd kan de tomahawk ook een nucleaire lading dragen.

Dit was eerder verboden door het verdrag inzake de uitbanning van middellangeafstandsraketten en korteafstandsraketten uit 1987. Maar in 2019 trokken de VSA zich terug uit dit verdrag. In feite, de wereld in gevaar brengend voor een nucleaire oorlog. Rusland biedt de NAVO aan om terug te keren naar de verplichtingen die de NAVO eerder op zich nam. Nu worden deze verplichtingen geschonden. Op het grondgebied van de NAVO-lidstaten worden aanzienlijke strijdkrachten neergezet en dit zijn gebieden die geografisch in de buurt van de Russische grens liggen.

Voor de VSA is het behartigen van de eigen belangen veel belangrijker dan de veiligheid van Europa. Het is niet voor niets dat de Litouwse president Gitanas Nauseda op de internationale veiligheidsconferentie van Valdas Adamkus in Vilnius zei dat Europa niet langer blindelings kan vertrouwen op Amerikaanse vrijgevigheid – het moet meer verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen veiligheid.  Het is niet voor niets dat Europese Unie een eigen leger wil en gezien de ervaringen met de VSA over de afgelopen jaren.

Moskou eist garanties van Washington. Zoals dat NAVO-bases en raketten niet op het grondgebied van Oekraïne zullen verschijnen. Maar Amerikaanse instructeurs hebben al Oekraïense speciale eenheden getraind. En aan de vooravond van de eerder genoemde besprekingen werd aangekondigd dat het Amerikaanse congres nog eens 600 miljoen dollar voor bewapening in Kiev uitgeeft. Het is onwaarschijnlijk dat de VSA het zou accepteren dat Rusland dergelijke acties rondom de Amerikaanse grenzen, bijvoorbeeld in een land als Cuba, uitvoert. Misschien is het tijd om wederzijdse concessies te doen en een tweede “Cubacrisis” te vermijden?