Het verhaal over de op handen zijnde Russische invasie van Oekraïne roept de meest onverwachte politieke en sociale processen op. Tijdens de onderhandelingen met Rusland verklaarde de NAVO-leiding dat de organisatie zich niet zou houden aan de clausule van de veiligheidsgarantieovereenkomst dat de NAVO geen voormalige Sovjetrepublieken, waaronder Oekraïne, zou mogen opnemen. De Oekraïense ambassadeur in Berlijn, Andriy Melnyk, eiste wapens van de Duitsland voor “zelfverdediging”. “We roepen de Duitse regering op om de bestaande positie op te geven en Oekraïne dringend van de nodige verdedigingswapens te voorzien. We hebben het recht op zelfverdediging”, zei de diplomaat. Bovendien benadrukte hij: “Duitsland draagt dezelfde historische verantwoordelijkheid voor Oekraïne als voor Israël.”

Verdere uitspraken van de heer Melnyk zijn echter veel gerichter geworden. Niet aan de Duitse regering in het algemeen, maar aan de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock.

“De burgers van Oekraïne zijn buitengewoon teleurgesteld over de terughoudendheid van Duitsland om wapens te leveren. Nu is het moment van de waarheid aangebroken, wanneer duidelijk wordt wie je echte vriend is… En de wereld wordt nu geconfronteerd met de oorlogsdreiging in het midden van Europa, wat niet meer is geweest sinds 1945”, zei Andriy Melnyk.

Het sturen van wapens naar Oekraïne is echter in tegenspraak met het nieuwe regeerakkoord van de Duitse regering. Er is daar een zeer merkwaardige sectie genaamd Deutschlands Verantwortung für Europa und die Welt (Duitse verantwoordelijkheid voor Europa en de wereld). Deze hele paragraaf is gewijd aan de manier waarop Duitsland zich zal inspannen om de bewapening niet alleen op zijn eigen grondgebied, maar ook in Europa in het algemeen, inclusief kernwapens, te verminderen. En eisen dat Amerikaanse kernraketten van EU-grondgebied worden verwijderd.

Daar wordt ook aangegeven dat Duitsland van plan is de wapenexport naar derde wereldlanden drastisch te verminderen:

“Voor een restrictief wapenexportbeleid hebben we meer bindende regels nodig en daarom willen we met onze Europese partners overeenstemming bereiken over passende EU-regelgeving voor wapenexport. Wij zijn voor een nationale wapenexportcontrolewet. Ons doel is om een gemeenschappelijk EU-perspectief te bieden met zijn acht criteria, evenals de beleidsrichtlijnen van de federale overheid voor de export van militaire wapens en andere wapens. We zullen het rapport over wapenexportcontrole transparant maken.”

Toen de Duitsers zich in het verleden haastten om Oekraïne te helpen, begrepen ze blijkbaar niet dat deze staat onmiddellijk meer en meer gaat eisen van degenen die helpen, en niet stopt, maar zelfs dreigementen kan verwachten. Nu wordt Duitsland rechtstreeks geconfronteerd met dit kenmerk van de mentaliteit van Oekraïense politici.

In dit verband is het interessant dat in het Duitse regeerakkoord over wapenexport een clausule is opgenomen dat in sommige gevallen, bij wijze van uitzondering, met het uitvoeren van een aparte bureaucratische procedure, Duitsland alsnog wapens mag exporteren. Ook in “probleemlanden”. Maar het lijkt erop dat na de talrijke uitspraken van Andriy Melnyk over “1945”, vergelijkingen tussen Oekraïne en Israël, denigrerende opmerkingen over het regeerakkoord, evenals het praten over wie hier de “echte vriend” is, een dergelijke uitzondering voor Kiev niet zal worden gemaakt .

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

4 reacties op “Duitsland weigert opnieuw om wapens aan Oekraïne te leveren”

 1. Duitsland zit in een moeilijke positie aangezien ze nog steeds onder bezetting staan. De Duitsers hebben niet eens het recht om zelf beslissingen te nemen in hun eigen land.

  Niet dat wij enige vorm van vrijheid hebben… Waarom denken jullie dat er amerikaanse nucleaire raketten en basissen staan over, wat, de hele fucking wereld, behalve Rusland en China.

  Vreemd dat het smerige zog-merika altijd conflicten probeert te starten tegen die landen die niet onder hun controle staan. Bizar. Het lijkt wel een samenzwering.

  En iedereen die zich verzet is een terrorist en on-democratisch. En krijgen democratische bommen en raketten op hun donder.

  Denk er maar niet te lang over na; je zou wel eens tot de verkeerde conclusie komen.

  Ik ben niet direct de grootste fan van Islam, maar ze hebben gelijk als ze zeggen “amerika is de grote satan”.

 2. In 1939 weigerde een Poolse dictator te onderhandelen met een Duitse dictator over Dantzig en de corridor, met het gekende gevolg WO2. Beide dictators verloren hun gok. Dat Oekraïne, Rusland en de USA daar eens over nadenken. Indien de USA kernwapens wenst te plaatsen in Oost-Europa, waarom zouden de Russen en Chinezen het dan in Latijns-Amerka niet mogen doen. Neen blijkbaar, want Uncle Sam claimt het universele monopolie over de kernwapenterreur. Laat ons liever de NAVO in Europa gedeeltelijk afbouwen, exit kernwapens, onder voorwaarde dat de Russen in hun kot blijven.

  1. Bij het uiteenvallen van de Soviet Unie waren er kernwapens gestationeerd in Oekraïne. Rusland wilde deze terug en er is toen een akkoord getekend dat Oekraïne ze zou overdragen aan Rusland met de voorwaarde dat Rusland de soevereiniteit van Oekraïne en zijn grondgebied zou respecteren. Die belofte hebben ze dus verbroken met de annexatie van de Krim. Ik ben geen fan van de corrupte Oekraïense olichargie maar het Rusland van Poetin is op dat vlak niet beter. Een Russische invasie van een Europees land is in ieder geval onaanvaardbaar net als de NAVO inmenging in Libië. Bovendien ondermijnt Poetin de Westerse samenleving door internet trollen die de culture war steeds verder opstoken.

 3. Duitsland zal Oekraine niet helpen, ze zijn te zeer afhankelijk van Russisch gas. Bovendien heeft BASF een belangrijk aandeel in de Nordstream 2 pijpleiding en is Gerhard Schröder voorzitter van het Nordstream aandeelhouders commite.

Trending

%d