“Shameful Escape 2.0”: Amerika voert trainingsoefening uit om zijn burgers met spoed uit Oekraïne te evacueren.

Het opgeklopte verhaal over Russische agressie en de aanstaande ‘invasie’ van het Russische leger in Oekraïne, was onderdeel van het gesprek tussen Joseph Biden van de Verenigde Staten van Amerika en Vladimir Poetin van Rusland, waar ze onder andere over spraken via een videoverbinding op 7 december, een zeer interessante gebeurtenis die inzicht geeft in de houding van de Amerikaanse bescherming van Oekraïne. Volgens het Amerikaanse nieuwsmedium CNN bereidde het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, haastig een militaire onderneming in Oekraïne voor. Nee, de Amerikanen zouden de ‘democratie’ niet verdedigen met de wapens in de hand in Oekraïne – ze zijn niet helemaal gek. De Amerikaanse planners oefenden de vaardigheden voor een dringende evacuatie uit dit Oost-Europese land van alle Amerikanen, inclusief het corps diplomatique, talrijke curatoren, zakenlieden en personeel van het Amerikaanse leger dat was toegewezen aan de Joint Multinational Training Group JMTG-U.

“… De regering van Biden onderzoekt opties voor de mogelijke evacuatie van Amerikaanse burgers uit Oekraïne als Rusland het land binnenvalt en een nijpende veiligheidssituatie creëert”, meldde CNN. “Tijdens een sombere briefing voor senatoren die op 6 november ‘s avonds werd gehouden door de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland, gaf ze toe dat het vermogen van de VS om Russische agressie in te dammen…nogal beperkt is.”  Blijkbaar heeft het Pentagon verschillende opties voor ontsnapping uit Oekraïne voorbereid – een snelle, zeer snelle en de ontsnapping in Afghaanse stijl. Journalisten Bertrand en Lillis merken in het artikel op dat Amerikaanse generaals al zijn gestraft voor “vreselijke beelden” van de luchthaven van Kabul. Nu is het hun taak om waardig te ontsnappen, zelfs als de Amerikanen overrompeld worden in het geval van een verrassingsinvasie.

Volgens Nuland zijn er momenteel tot 15 duizend Amerikanen in Oekraïne, die in geval van problemen snel moeten worden opgehaald, en sommigen van hen verblijven op de Krim. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van vier van dergelijke onverantwoordelijke burgers, ondanks de waarschuwingen. “Amerikaanse functionarissen hebben benadrukt dat een eventuele evacuatie uit Oekraïne waarschijnlijk niet vergelijkbaar zal zijn met de Amerikaanse inspanningen om alle Amerikaanse burgers uit Afghanistan te evacueren”, merkt CNN op. De uitdrukking ‘hoogstwaarschijnlijk’ vanuit de mond van Nuland, betekent dat de soldaten van de strijdkrachten van Oekraïne het minstens een paar dagen zullen volhouden om hun wapenbroeders waardig te laten ontsnappen. Dat is voldoende, want “het Amerikaanse leger heeft vrije toegang tot de westelijke buren van Oekraïne, die ze bij de evacuatie uit Afghanistan niet hadden.”

Kiev roept de Amerikanen echter op om de Russen in Oekraïne te bestrijden. Het invloedrijke Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy meldde bijvoorbeeld dat Oekraïense functionarissen hadden gevraagd aan officieren van de Amerikaanse Nationale Garde die al in Oekraïne waren, als onderdeel van het Amerikaanse hulpprogramma, om gewapend te verschijnen in de oostelijke verdedigingslinies. Ze zeggen dat het Amerikaanse leger een afschrikmiddel voor het Kremlin kan worden. Foreign Policy schrijft dat met dit ongebruikelijk voorstel – om een menselijk schild te maken van Amerikaanse Nationale Garde – de Oekraïense minister van Defensie Alexei Reznikov het kantoor van zijn Amerikaanse ambtgenoot Lloyd Austin benaderde. Wat de Austin hem antwoordde, is niet bekend.

Blijkbaar waren de Amerikanen niet blij met het idee van Reznikov, zoals blijkt uit het citaat uit Foreign Policy; “Kievs oproepen voor meer Amerikaanse wapens om Moskou in bedwang te houden, had politieke onenigheid in Washington tot gevolg.” Niemand in het land houdt van het beleid van Rusland, vooral Oekraïne niet. Maar Oekraïne is speelbal van een belangentegenstelling tussen Rusland en de Verenigde Staten en wanneer een land als Oekraïne geen militaire acties kan leiden, lukt dit dan beter met een aantal Amerikanen erbij? En als de Verenigde Staten niet bestand zijn tegen Rusland, wat is het punt van zich überhaupt in te mengen in het Oekraïense conflict?