De baguette en de islamitische bakker

“Het was een prachtig verhaal”: zo vatte Le Parisien de zaak van de winnaar van de beste baguette van Parijs 2021 samen. Het had het perfecte scenario voor een film over integratie kunnen zijn:  ‘Gewezen illegaal levert nu zijn stokbrood aan het Élysée!’

Makram Akrout, een bakker van Tunesische afkomst, is inderdaad de laureaat van de wedstrijd voor het beste stokbrood van Parijs 2021. De jaarlijkse winnaar van die prijs mag zijn baguette dan gedurende 1 jaar aan de zetelende president leveren. Enfin, een verhaal waar gutmenschen een jaar van kunnen genieten.

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat een allochtone bakker de prijs voor het beste stokbrood wint, een brood dat door Napoleon populair werd gemaakt omdat hij de langwerpige vorm beter draagbaar vond voor zijn soldaten. Jaarlijks zouden er in Frankrijk zo’n 10 miljard over de toogbank gaan.

In 13 jaar hebben niet minder dan 6 Tunesiërs prijzen gewonnen en de Senegalees Djibril Bodian heeft de trofee al twee keer gewonnen (2010 en 2015). Een van de winnaars, Ridha Khadher, heeft zelfs een boek geschreven over zijn verhaal: ‘La Baguette de la République’. Hij vertelt hoe hij een jaar lang elke dag vijftien ‘traditionele’ baguettes afleverde bij het Élysée en zelfs François Hollande (PS) vergezelde, geflankeerd door verschillende ministers, op een reis naar Tunesië.

Sommige mensen op sociale netwerken zijn echter verbaasd – men zou voor minder – over het grote aantal allochtone winnaars, dat volgens hen te hoog ligt om toeval te zijn. Is hier sprake van de zoveelste positieve discriminatie? De vraag stellen is ze beantwoorden. Maar het mooie verhaal van de nieuwe laureaat eindigt hier. Een journalist van ‘Causeur’ vond op het (inmiddels afgesloten) Facebook-account van de laureaat haatdragende publicaties tegen Frankrijk in het Arabisch en met islamitische inslag:

“Frankrijk moedigt decadentie in onze landen aan en propageert het om zijn kolonialistische belangen te beschermen en duwt ons weg van de godsdienst en de islamitische waarden.”

Of nog:

“Wij huilden om Charlie Hebdo en de Notre-Dame, maar aan de Franse kant huilen ze niet, deze honden, wanneer wij de meester van de schepping, Allah, bespotten”.

De betrokkene betwistte de screenshots, sprak aanvankelijk van hacking en ‘dreigde’ een klacht in te dienen. Maar van die klachten kwam er tot heden niets in huis. De man annuleerde wel zijn aanwezigheid bij de prijsuitreiking door burgemeester Anne Hidalgo (PS), op 2 oktober. De affaire is uiteraard gênant voor de politici, met name de burgemeester van het 12e arrondissement, de groene  Emmanuelle Pierre-Marie, die het als volgt formuleerde (maar nu in alle talen zwijgt): “Het is een mooi verhaal vol hoop voor hen die in Frankrijk aankomen, voor deze mensen die goud in de vingers hebben, een gewaardeerde knowhow, een verhaal dat model staat.”

Er werd nu besloten om de zaak voor te leggen aan de prefect om na te gaan of de feiten al dan niet op waarheid berustten. Het bewijst wel dat er vooraf geen enkele verificatie heeft plaatsgevonden. In Frankrijk kan het dus perfect dat een extreme islamaanhanger toegang krijgt tot de presidentiële suites, gewoon omdat hij stokbroden mag leveren. Volgens ons gaan de veiligheidsdiensten een serieuze baguette, pardon, sigaar roken.

Logo reactnieuws

Meer vrij nieuws uit Frankrijk? Steun ons!

Allen dankzij jou kunnen we verder werken!

€5.00

One comment

  1. Als het inderdaad het beste zou zijn, dient hij te mogen leveren. Wij lusten toch ook wel eens een Waalse Trappist al zijn we Vlaming.

Comments are closed.