Vorige week berichtte één van onze REACT-lezers, Dimitri Hoegaerts, op zijn Facebook-pagina dat het ‘Vlaamse’ dorp Capitán Miranda in Paraguay zwaar getroffen werd door een tornado. Daar wilden we even het fijne van weten.

Het dorp, zo licht Dimitri toe, ligt in het zuiden van Paraguay, waar te midden van de jungle vruchtbare landbouwgrond te vinden is. Het telt enkele duizenden zielen, waarvan – opvallend – ook enkele honderden inwoners van Vlaamse afkomst. Ooit schreef pater Arthur Verthé erover in zijn boeken ‘Vlaanderen in de Wereld’.

Deze Vlamingen kwamen hier terecht in verschillende (voor- en na-oorlogse) periodes, maar vonden elkaar hier langs de ‘Ruta 6’, een hoofdbaan, tegen de Argentijnse en Braziliaanse grens, op zo’n 400 km. van de hoofdstad Asuncion.

Zo vormden de (soms kroostrijke) families Frickelo, De Smet, Bosmans, Godefroid, Reynaers en anderen een Vlaamse gemeenschap op zich. Er werd een ‘Vlaams Huis’ opgericht waar vroeger lessen Nederlands en Aardrijkskunde werden gegeven, een Nederlandstalige bibliotheek werd gevestigd en uiteraard 11 Juli werd gevierd. “Niet iedereen was Vlaamsgezind, maar degenen die het wel waren en zijn, zijn héél Vlaamsgezind”, aldus Dimitri Hoegaerts.

Door ouderdom en uitwijking valt de Vlaamse gemeenschap stilaan uiteen en de kans bestaat dat de tornado, die ook het dak afrukte van het Vlaams Huis, de definitieve doodsteek kan betekenen voor het Vlaams Huis zelf. Bij de tornado vielen gelukkig geen doden, maar de schade aan het landbouwgereedschap en de eenvoudige huizen van het dorp is groot. De lokale (overheids)hulp is beperkt, en de aankoop van materiaal is duur op deze afgelegen plek.

Zo is het landbouwbedrijf van de familie De Smet zwaar getroffen. Zo’n 60 ton tarwe ging verloren. “Hun jaarinkomen is eraan, de totale schade voor deze familie alleen bedraagt zo’n 130 miljoen Paraguayaanse guaraní, omgerekend minimaal 16.000 euro. Rechtstreekse en dringende hulp aan de getroffen families lijkt me nu belangrijker dan de bakstenen van het Vlaams Huis”, meent Dimitri Hoegaerts. In samenspraak met de familie De Smet, waarvan ook een zus en een dochter in het Mechelse wonen, wil hij bekijken wie er nog getroffen is onder de Vlaamse diaspora.

Ook Luc Vermeulen van Huizen van Vlaamse Solidariteit schaart zich achter het initiatief: “Ik denk dat we vanuit Vlaanderen de Vlaamse bewoners van Capitán Miranda een hart onder de riem kunnen steken en zeer concreet financiële hulp kunnen bieden aan de Vlaamse boerenfamilies die er getroffen zijn. Met onze hulp kunnen we laten zien dat Vlaanderen hen na al die tijd niet vergeten is.”

Wie vanuit Vlaanderen rechtstreeks (financieel) wil helpen, kan storten op het rekeningnummer van Huizen van Vlaamse Solidariteit, BE56 9792 3976 3288 met vermelding ‘Capitán Miranda’.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d