Migrantencrisis in Litouwen

In Litouwen kwamen de recent binnengekomen migranten in opstand tegen de Litouwse autoriteiten en de Litouwers zelf kwamen in opstand tegen de migranten. De migratiecrisis krijgt de omvang van een nationale ramp voor Litouwen en de omringende landen trekken zich niets tot weinig aan van de Litouwse tragedie. De landen die Vilnius om hulp vraagt, beantwoorden met onverschilligheid of zelfs met onverholen leedvermaak en helpen Litouwen niet.

Gedurende enkele weken nadat Wit-Rusland weigerde illegale migranten te stoppen die de grens met de Europese Unie overstaken, liet Litouwen weten dat men in een noodsituatie verkeert.  In het Alytus-kamp grepen migranten uit Irak de macht over andere migranten, die anderen verboden voedsel aan te nemen van de Litouwse autoriteiten. De Irakezen en anderen eisen dat ze uit het kamp worden vrijgelaten en bewegingsvrijheid krijgen. Litouwers die in het nieuws vernemen dat migranten bij hen in de stad worden gehuisvest gaan inmiddels de straat op om te protesteren.

“Het moment zal snel komen dat heel Litouwen huilt vanwege wat hier gebeurt”, vertelde een inwoner van het dorp Devaniškės, die een demonstratie organiseerde tegen de komst van Arabieren en Afrikanen naar zijn stad. In Rudninkai blokkeerden omwonenden de toegang tot het terrein, waar het de bedoeling is om migranten te vestigen. De Litouwers laten het leger daar niet gaan en dwingen de vrachtwagens om te keren.

Ondertussen klimmen elke dag nieuwe massa’s migranten over de grens, hun aantal loopt in de duizenden en de Litouwse autoriteiten zijn al begonnen te praten over het bouwen van een kamp voor 40 duizend migranten. Griezelige scenario’s worden geuit dat het kamp tegen de herfst helemaal vol zal zijn. Met zo’n heersende klasse kan Litouwen geen enkel ernstig probleem oplossen. Daarom is de belangrijkste hoop voor Vilnius altijd dezelfde: de steun van de bondgenoten in de EU en de NAVO.

“Maximale inspanningen van de EU-instellingen zijn vereist, vooral in de dialoog met de regeringen van de landen van herkomst van migranten, zowel in Afrika als in het Midden-Oosten”, aldus de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis en de minister van Binnenlandse Zaken Arvydas Aushauskas. De laatste heeft daarbij gezegd dat migranten die naar Litouwen zijn gekomen, moeten worden verdeeld over de landen van de Europese Unie, zoals dat in 2015 het geval was.

Wie hun leedvermaak niet verbergen, zijn de landen van herkomst van de migranten. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielus Landsbergis besloot vorige week een wanhopige stap te zetten: hij bezocht Bagdad en vroeg de Iraakse autoriteiten om het luchtverkeer met Minsk stop te zetten. Als reactie hierop heeft Irak het aantal vluchten naar Wit-Rusland verdubbeld! De Arabische wereld heeft in alle openheid laten zien hoe ze landen als Litouwen wenst te behandelen, die meelopen met de waanzin van de Amerikanen en goedkeuren dat het normale leven in het Midden-Oosten kapot wordt gemaakt.

Vilnius verwelkomde de oorlog in Irak in 2003, nietwaar? De omverwerping van Saddam Hoessein en de Amerikaanse bezetting? Men stuurde zelfs een Litouwse militaire eenheid naar Irak. Bovendien lieten de Litouwse regeerders weten zich te schamen voor Duitsland en Frankrijk, omdat ze weigerden het Amerikaanse avontuur te steunen. Litouwen krijgt nu de deksel op de neus, door jarenlang het leven van mensen met hun internationale beleid moeilijk te maken. Nu is de wereld in een rond Litouwen ook een puinhoop.

6 comments

 1. Buurtbewoners klagen dat het nu niet meer stil is in het dorp. ‘Ze schreeuwen ‘s nachts,’ s morgens laten ze niemand slapen.
  In het dorp Devyanishkes protesteren ze tegen plannen om een ​​centrum op te richten om honderden migranten te huisvesten in een oud schoolgebouw. “Vandaag hebben migranten in een dorp de deur van een oudere man opengebroken en met stenen gegooid. Er zijn 500 mensen in ons dorp, waaronder veel jongeren en kinderen. En ze willen met ons 1.000, of zelfs 1.500 onbegrijpelijke personen afrekenen, zei een buurtbewoner.
  “Ze waren vergeten dat we hier wonen. Ze wisten waarschijnlijk niet dat hier mensen waren ‘, merkte een inwoner van het dorp Mechislovas op.
  Donderdag eindigde met een protest in Vilnius tegen de organisatie van kampen voor migranten.

 2. De migratie betekent de ondergang van de EU.
  Asielzoekers passen zich niet aan met alle gevolgen vandien. Slaap verder Europa tot de chaos compleet is, een echte schande

  1. Dit heeft niets met “aanpassen” te maken, maar met onze “raciale” vernietiging.

 3. Landsbergis had zijn vliegtuig beter ook volgestopt met Irakezen en deze in Bagdad gedropt terwijl hij er op bezoek was. Toch enkele ‘return to sender’…

 4. Loukachenko speelt met de kloten van de EU en dit is nog maar het begin, wacht tot de invasie nog vermeerdert. Het verwonderd mij dat het zo lang duurt dat er geen echte oorlog is begonnen. De regio kennende kan er hier niet zo lang meer duren ook in Letland en Estland dat er opstand komt of de grote boosdoener van kant wordt gemaakt, Het begint ginder ook al te stinken, geloof mij.

Comments are closed.