Deense ‘mohammed-cartoonist’ Kurt Westergaard overleden

In Denemarken is op 86-jarige leeftijd de cartoonist Kurt Westergaard overleden. Westergaard werd in 2005 wereldwijd bekend met een cartoon over de profeet Mohammed, die hij afbeeldde met een bom als tulband. Deze cartoon, afgedrukt in de Jyllands-Posten, was de aanleiding voor wereldwijde protesten in de moslimwereld, zowel in Islamitische landen als in de Westerse moslim diaspora. Westergaard ontving sindsdien geregeld doodsbedreigingen en moest worden beveiligd.

Die beveiliging bleek meermaals nodig. In 2008 verhinderde de Deense inlichtingendienst een moordaanslag op de cartoonist en in 2010 brak een Somaliër met een bijl in bij Westergaard, die de aanslag overleefde door zich in zijn extra beveiligde badkamer op te sluiten. De Somaliër kreeg voor zijn daad 10 jaar gevangenisstraf.

Denemarken werd naar aanleiding van de cartoon het doelwit van internationale protesten en boycots. Hierdoor kelderde de Deense export naar het Midden-Oosten. In Denemarken zelf was de rel aanleiding voor een stevige discussie over de gevolgen van immigratie en multiculturalisme voor de Deense waarden als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van de pers. Het huidige restrictievere immigratiebeleid van Denemarken moet dan ook in de context worden geplaatst van de cartoonrellen.

Denemarken kreeg dankzij Westergaard een aanvaring met de geharde kant van de Islamitische wereld en trok hier lering uit. Het land voert nu een immigratie- en integratiebeleid waarbij het behoud van Deense waarden en cultuur voorop staat. Zo stelde de Deense minister voor binnenlandse zaken in maart een wet voor waarin staat dat het aandeel niet-Westerse migranten in Deense wijken onder de 30 procent moet worden gehouden. Dit dient segregatie te voorkomen en het vormen van parallelle samenlevingen tegen te gaan.

Dit alles is natuurlijk niet alleen te danken aan Westergaard en zijn cartoon. Toch kan gesteld worden dat hij met zijn werk een groter stempel op het immigratiedebat heeft gedrukt dan menig rechts politicus in West-Europa heeft kunnen doen in de afgelopen halve eeuw. Dat is toch een indrukwekkende prestatie voor een cartoonist.

One comment

  1. Hij heeft hyper gevat en geconcentreerd uitgebeeld wat de 349 Koran Hate Speech verzen tegenover “ongelovigen” vertolken en waartoe deze tevens oproepen ; https://www.dagelijksestandaard.nl/2013/08/de-koran-liefst-349-haatverzen-tegen-niet-moslims/
    De muzelmanse terroristen die de bloederige wandaden te Maalbeek, op Zaventem, elders in Europa en op andere continenten pleegden, konden zich daarop steunen ter vermeende “verantwoording”(sic) van hun aberrant wangedrag. Dat de overheid dan subsidies verleent aan de islam, maatschappijmodel en tevens religie, die de Koran als leidraad heeft, is niet voor objectief-correct denkenden vatbaar, evenwel toch voor politiek-correct geïndoctrineerden en vast en zeker ook voor de magistraten die het anti-Voorpost vonnis in “Eerste Aanleg” pleegden in het Kalif Somers’ Kalifaat Meccalen-aan-de-Dijle.

Comments are closed.