Oekraïne en Amerika spreken openlijk over het heroveren van de Krim

De spanningen lopen met de dag verder op nu Oekraïne en de Verenigde Staten van Amerika (VSA) in alle openheid de wens uitspreken dat de Krim weer terug bij Oekraïne wordt gevoegd. Dat werd voor het grote publiek duidelijk na de recente ondertekening van een decreet door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, waarin wordt gesproken over ‘bezette gebieden’ waaronder de Krim, die bij Oekraïne zouden horen. De Oekraïense regering krijgt in dit streven steun vanuit de VSA, de Amerikaanse president Joe Biden liet al weten dat volgens hem ‘De Krim Oekraïens is’.

Dit decreet, een presidentieel besluit met het nummer 117/2021, houdt in dat het nu officieel beleid is van Oekraïne om de Krim terug te veroveren op Rusland. In de tekst die op deze kwestie betrekking heeft valt de volgende zin te lezen;

“Over de strategie van bevrijding en herintegratie van het tijdelijk bezette gebied van de Autonome Republiek Krim en de stad Sebastopol.”

Met de wetenschap van deze beleidskeuze van Oekraïne, om op een gebied dat tot de Russische Federatie behoort aansprak te maken, wordt duidelijk waarom er binnenin Rusland momenteel grote troepenbewegingen zijn. Het land maakt zich zorgen over de veiligheid van haar inwoners, nu Oekraïne zich lijkt op te maken voor een groot offensief in het oosten van het land.

De Krim, gelegen aan de Zwarte Zee en strategisch van groot belang, hoort op het moment bij Russische Federatie als het Federaal District Krim. Na de staatsgreep van 2014 in Oekraïne, was dit een van de gebieden die niet langer bij Oekraïne wilde horen, dus organiseerde men in de Krim een referendum, om vervolgens daarbij in ruime meerderheid zich uit te spreken voor aansluiting bij Rusland.

2 comments

  1. Het kritiekloze pro-Russische toontje hier begint irritant te worden! Sinds wanneer lopen volksnationalisten zo kritiekloos achter een neo-Communistische despoot als Putin aan? Rusland is een bananenrepubliek die niks positiefs heeft dat navolgenswaardig is voor west Europeanen!

  2. Sleeping Joe, of moet ik schrijven seniele Joe, president Biden van de USA, zou dus bereid zijn aan te sturen op een nieuwe wereldoorlog met als inzet de “Krim”. Dezelfde motivatie en strategie als wijlen, horresco referens, Adolf Hitler met zijn claim op Dantzig en de corridor. Toen was het Engeland die WO2 ontketende door zich in het conflict te mengen. De beschaving gaat erop vooruit ! Terloops: het conflict over de Krim is ontstaan na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. De Krim in een gulle bui door de Sovjets administratief overgeheveld, binnen de Unie, naar Oekraïne werd vervolgens wegens geostrategische redenen gerecupereerd na de implosie van de USSR en secessie van Oekraïne.

Comments are closed.