Forum voor Democratie met verkiezingscampagne door het land; wil coronamaatregelen afschaffen

De politieke partij Forum voor Democratie (FvD) rijdt gedurende de verkiezingscampagne met een heuse ‘vrijheidskaravaan’ door Nederland, met het idee om zo’n 60 gemeenten aan te doen en is inmiddels al weken met succes bezig. De partij ontvangt veel volle pleinen met enthousiaste mensen in de steden en dorpen waar ze aankomen. Het voornaamste onderwerp van de campagne zijn de draconische coronamaatregelen waaronder de hele maatschappij gebukt gaat, waartegenover het FvD de keuze zet om Nederland weer open te gooien en terug te keren naar het ‘oude normaal’. De partij vindt een behoorlijk gehoor onder de bevolking, ik was bij zo een bijeenkomst van het FvD, gisteren in het Gelderse Ede.

Wat beelden op de sociale media en de webstek van de partij doen vermoeden, dat er wel degelijk veel animo is voor het verhaal van het FvD, werd in Ede bevestigd. Op een regenachtige en winderige dag stond het stadsplein helemaal vol met honderden, wellicht wel een kleine 750 toehoorders. Gewone mensen, een aardige doorsnee van de bevolking, jong en oud, man en vrouw. Die duidelijk aantonen dat de al jaren lopende lastercampagne, tegen vooral Thierry Baudet, niet bij iedereen voor waar wordt aangenomen, want het Edenaarse publiek blijkt gewoon geïnteresseerd in het inhoudelijk verhaal en niet in de roddeljournalistiek van de systeempers. Het was voor mij al snel duidelijk dat veel mensen Baudet of de partij gewoon rechtstreeks volgen en niet door de gemankeerde bril van de Nederlandse journalistiek.

Het opzetten van de campagnebus, de feesttenten, de geluidsinstallatie, de rijdende ‘vrijheidskaravaan’ gaat zeker niet over rozen en moest gisteren in Ede de nodig weersopstakels overstappen om zich aan het publiek te presteren. Bij eerdere bijeenkomsten was het soms een zonnig succes, in andere gemeenten liep de partij tegen onwillige burgemeesters op die bijeenkomsten verboden door het heel strikt opleggen van de coronamaatregelen. Bij de samenkomst in Ede spraken, naast de nummer een en twee op de kandidatenlijst ook een boer van diezelfde lijst, de voorzitter van de fractie in Gelderland, en een van de drijvende krachten achter de partij.

Zowel Thierry Baudet, als de tweede man in de FvD-campagne Wybren van Haga, genieten een zekere populariteit zo blijkt wel uit de reacties in het publiek. Ze zetten bij de toespraken in de verf wat ze zoal in de Kamer hebben gedaan en hoe ze de verantwoordelijk bestuurders hebben ondervraagd en bekritiseerd. Beide blijken over de nodige humor te beschikken, zo maakt van Haga de avondklok-regels belachelijk als zou het coronavirus buiten na negenen plotsklaps iedereen aanvallen, maar weer niet als je een hond bij je hebt. Met name de scherpe debatten tussen van Haga en de verantwoordelijke minister Hugo de Jonge doen het goed op de sociale media en het Kamerlid geniet dan ook de nodige krediet bij de toehoorders in Ede.

Tussen kritieken op de coronamaatregelen die de boventoon voeren, komen nog de bestaande wensen en opvattingen van het FvD door op de bijeenkomst. De grip van het partijkartel (VVD, PvdA, CDA, D’66) op de samenleving, zo leren we in een kort filmpje dat de NPO beheerst wordt door het kartel, of de massale immigratie, de schandelijke vervolging van Geert Wilders en de wens om als Forumbeweging te organiseren buiten de bestaande netwerken. Het is een leuk en hip opgezette bijeenkomst, met wat filmpjes, sprekers en feesttenten waar mensen partijspulletjes kunnen aanschaffen, waarvan er ook een hoop worden uitgedeeld.

De belangrijkste boodschap blijft wel dat het FvD af wil van de coronamaatregelen in Nederland, ondersteund door de slagzin ‘Nederland weer vrij’ die op de FvD-petjes valt te bewonderen. De partij wil niet zomaar wil vaccineren, geen mondkapjes, geen vaccinatiepaspoort en zo snel mogelijk het land, denk aan de horeca, cultuursector, weer gewoon opengooien.  Het is een duidelijk verhaal en de partij is daarmee redelijk uniek, want andere grote partijen hebben hier andere opvattingen over.

Gaat de partij de populariteit op 17 maart ook daadwerkelijk omzetten in een hoog aantal Kamerzetels? Thierry Baudet liet in Ede weten niet veel van de peilingen te geloven die op dit moment de partij op zes zetels zetten. Forum heeft de hoop om boven de tien zetels uit te komen en men wijst terecht op onjuiste peilingen uit het verleden die bepaalde partijen toen te laag inschatten. Het enthousiasme dat Baudet en de zijnen hebben ontvangen doorheen Nederland en de talloze vrijwilligers die men heeft weten te mobiliseren doen vermoeden dat Forum voor Democratie weleens hoge ogen kan gaan ogen.