In Brussel ging eind februari een tweedaagse videotop van de Europese Unie van start. Op initiatief van de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz was een van de centrale onderwerpen die door de leiders van de deelnemende landen werden besproken, de vooruitzichten voor Europese vaccinatiecertificaten – deze kunnen binnen drie maanden in de EU worden gelanceerd, zo lieten diverse kopstukken van de EU al weten. Niet iedereen binnen de Europese Unie is het er echter mee eens om ‘covid-paspoorten’ te gebruiken voor reizen en andere voordelen.

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, kondigde op dezelfde top aan, dat de EU-landen zullen blijven werken aan de lancering van een Europees vaccinatiecertificaat. Het is waarschijnlijk dat landen binnen drie maanden overeenstemming kunnen bereiken (bijvoorbeeld een markering over vaccinatie, antilichamen of over een onlangs doorstaan test), en hoe deze informatie kan worden verenigd en uitgewisseld. Tegelijkertijd volgde, uit monde van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dat de EU-leden nog moeten beslissen hoe ze het later precies zullen gebruiken, ook aan de eigen buitengrenzen. Elk land zal deze vraag onafhankelijk van elkaar beantwoorden. “Het is erg belangrijk om een uniforme Europese aanpak uit te werken”, zo drong Charles Michel op de persconferentie aan. Er is echter nog geen compromis bereikt.

Frankrijk heeft de hervatting van de landelijke quarantaine tot eind maart aangekondigd. “De epidemiologische situatie in het hele land is de afgelopen weken merkbaar verslechterd. Nu zijn de cijfers teruggekeerd naar het niveau van november ”, kondigde de Franse premier Jean Castex aan, waarbij nieuwe beperkingen niet zijn uitgesloten. Ondanks de collectieve start van vaccinatie in de EU-landen, verwachten veel Europeanen niet een vaccin te ontvangen. In een aantal landen worden tot dusverre alleen vaccinaties gegeven aan gezondheidswerkers en mensen die in verpleeghuizen wonen. Zelfs als er geen rekening wordt gehouden met een groeiende negatieve stemming over de vaccins, waardoor niet iedereen een vaccin zal nemen, is er nog steeds niet genoeg productiecapaciteit voor degenen die dat wel willen.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heeft al voorgesteld dat de EU, in navolging van Israël, ‘groene paspoorten’ zou maken;  “…voor iedereen die ofwel is ingeënt of besmet is met het coronavirus en immuniteit heeft, of een nieuwe test van gevaccineerden heeft doorstaan.” De kanselier kondigde de dag ervoor aan dat hij dit voorstel op de top zou doen. Volgens hem zou een dergelijk document voor de eigenaar de deuren van theaters, fitnessclubs, restaurants en hotels kunnen openen. 

Het is onduidelijk wat te doen met degenen die niet kunnen worden gevaccineerd en hoe het document tegen vervalsing kan worden beschermd als het een bijlage bij het paspoort wordt. De Europese Commissie kondigde op 19 januari de ontwikkeling aan van uniforme Europese vaccinatiecertificaten, maar de discussie is gaande op technisch niveau en de Europese beslissing is nog niet genomen. Ondertussen zouden digitale coronapaspoorten, die volgens het idee van de regering kunnen worden gebruikt om naar het buitenland te reizen, deze week in Denemarken worden gelanceerd, en tegen de zomer zijn ze van plan soortgelijke certificaten in Zweden te lanceren.

Terwijl andere EU-landen aarzelen, kondigde de Griekse minister van Toerisme Haris Theocharis aan dat hij onderhandelt over bilaterale erkenning van vaccinatiecertificaten voor toeristen met het VK, waar al meer dan 18 miljoen mensen zijn gevaccineerd. Om het toerisme en de economie te herstellen, staat Athene klaar om compromissen te sluiten, maar volgens de minister is dit helemaal geen discriminerende maatregel, maar een beslissing waardoor degenen die al gevaccineerd zijn, niet opnieuw een coronavirus-test te hoeven doen. om het land binnen te gaan. Volgens berichten in de Griekse media voert Griekenland ook soortgelijke onderhandelingen met Israël en met Rusland. Estland voert ook afzonderlijke onderhandelingen: de autoriteiten van het land hebben aangekondigd een soort van ‘reiszeepbel’ (dat wil zeggen een soort zone die voor buitenstaanders is gesloten) te willen creëren met buurlanden Finland, Zweden, Letland en Litouwen. Kroatië was tegen, Frankrijk en Duitsland aarzelen. “Momenteel is niemand voldoende gevaccineerd om overal regels in te voeren”, legde het hoofd van het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken Davor Bozhinovic uit.” Een dergelijke beslissing zou discriminerend zijn voor de overgrote meerderheid van de mensen die nog niet zijn gevaccineerd.”

De ‘Covi-Pass’ heet nu heel omzichtig ‘een certificaat’ maar feit is, we krijgen een tweedeling in de samenleving via deze route. Cerficaat is een tricky woord. Een certificaat behaal je doorgaans voor iets wat je gepresteerd hebt. Dat is nu niet het geval. Zo proberen ze ons op te delen: de goeie mensen met certificaat versus de slechte zonder certificaat.  

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Covid-paspoorten voor reizen en andere voordelen?”

  1. hectorvo250gmailcom

    Meneer de Eerste Minister, horen niet-ingeënte belgen ook tot de verbindende ploeg van 11 miljoen of heeft u die in de solidaire club niet vandoen? Misschien eerst overleggen met niet-verkozen gezondheidsminister Frank van Vooruit?

  2. De vlaamse partijen die dergelijke zaken invoeren zullen er op afgerekend worden. Machtswellust veegt de herinnering weg. Verwonderlijk hoe snel 1936 en volgende vergeten zijn. Anderen uitschelden en dan het zelfde doen.

Trending

%d