Nederlands kabinet treedt af vanwege misstanden toeslagen kinderopvang, scherpe kritiek populisten op verantwoordelijken

Gisteren heeft minister-president Mark Rutte aan de Koning het ontslag aangeboden van alle ministers en staatssecretarissen. De achtergrond hiervan is een vernietigend rapport dat is opgesteld over de toeslagen van de kinderopvang, waarbij duizenden ouders jaren achtereen door de Belastingdienst onterecht als fraudeur werden aangemerkt. Dit alles betekent dat op twee maanden voor de verkiezingen Rutte-3 is gevallen en tot aan de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021 als demissionair kabinet verder zal gaan.

Het onterecht bestempelen van duizenden ouders als fraudeur met kinderopvangtoeslag was het gevolg van een wet die de bedoeling had om fraude met toeslagen hard aan te pakken. Wanneer de ontvangers van toeslagen maar een kleine fout maakten, moesten ze alle verkregen toeslag terugbetalen: een alles-of-nietsbenadering. De Belastingdienst ging er dan vanuit dat het hier om fraude ging. Een betalingsregeling was niet mogelijk en de dienst ging snel over tot vergaande invorderingsacties, zoals beslagleggingen of gedwongen woningverkoop.

Een van verantwoordelijken, Lodewijk Asscher van de PvdA, heeft vanwege dit schandaal deze week besloten het lijsttrekkerschap van zijn partij op te geven. Mark Rutte, die volgens het rapport over de zaak medeverantwoordelijk voor het toeslagenschandaal is, gaat door als lijsttrekker van de VVD. Ook CDA-minister Wopke Hoekstra (Financiën) staat over twee maanden gewoon op het stembiljet van zijn partij.

Dit leidde tot scherpe kritiek vanuit de twee populistische oppositiepartijen in het land, waarbij zowel Rutte en Hoekstra werden aangewreven enkel voor het oog van de bevolking door het stof te gaan en niet werkelijke conclusies te trekken en uit de partijpolitiek te stappen.