Welke tattoo’s draagt De ‘Capitool-Sjamaan’?

Toen rechtse demonstranten voor vrijheid en tegen vervalste verkiezingen eerder deze week kort symbolisch het Capitool bezetten, was één van de opvallendste figuren ‘De Capitool-Sjamaan’. De man, getooid met muts in dierenhuid, hoorns, en met een speer met de Amerikaanse vlag eraan, trok wereldwijd de aandacht.

Op zijn bovenlichaam zijn drie tatouages te zien. De bovenste is de Valknut: een oeroud Scandinavisch symbool van drie met elkaar vervlochten driehoeken, verbonden met Odin, dat te zien is op oude vikingstenen:

De Vikings geloofden in het bestaan van drie werelden: het aardse, hier in ‘Midgard’, het boven-Aardse in Asgard, waar de goden wonen en de krijgers die dapper gestorven zijn in het gevecht in Walhalla mogen aanschuiven; en de onderwereld, Hel. De Valknut is dan Odin’s knoop, of Wodans ster: hij is de oppergod, de Heer van de drie werelden.

Op het lichaam van de sjamaan staat onder de Valknut de afbeelding van een grote boom, in een circelvorm. Dat symbool wordt door vele ecologistische en heidense bewegingen gebruikt, maar het verwijst toch vooral naar de Yggdrasil, de Levensboom in de Scandinavische mythologie. De Yggdrasil staat met zijn wortels in de onderwereld, Hel: de stam groeit door onze wereld, Midgard; en de kruin reikt tot in de godenwereld, Asgard.

Tenslotte draagt de Sjamaan onderaan een grote hamer: dat is Mjölnir, de hamer van Thor. Als het onweert, dan trekt de scandinavische god Thor op zijn kar (getrokken door bokken) door de wolken, om te strijden tegen de Reuzen, de aartsvijanden van de goden; als hij zijn hamer gooit, dan flitst de bliksem en klinkt de donder.

De ‘Capitool-Sjamaan’ heet voluit Jacob Anthony Chansley, beter bekend als ‘Jake Angeli’, komt uit Arizona en zou geboren zijn in 1988. Echt politiek actief is hij niet, maar hij blijkt wel gecharmeerd door de beweging ‘Q’, de afkorting van Qanon. Die beweging, zeer ernstig genomen door de linkse leugenpers, is een grotendeels als grap bedoeld gebeuren waarbij een zogenaamde ‘tipgever’ (volgens sommigen Trump zelf) grote ‘staatsgeheimen’ vanuit het Witte Huis in verdekte termen op het internet zou plaatsen.

Op de beelden is te zien dat de ‘Sjamaan’ eigenlijk weinig strafbaars doet, en nergens betrapt is op geweld, vernieling of diefstal. Zijn foto op de stoel van de Voorzitter van de Senaat is intussen wel legendarisch:

Daarmee is hij dus wel zo’n beetje symbolisch het gezicht geworden van de actie in het Capitool. Dus was het te voorspellen dat hij het slachtoffer zou worden van de golf van linkse repressie en censuur die nu over de VS en Europa rolt. Hij werd aangehouden en beschuldigd van ‘binnendringen in een gebouw zonder wettige toelating, gebruik makend van geweld en met verstorend gedrag.’ Zelf zei Chansley bij zijn terugkeer uit Washington in Arizona dat hij niks verkeerds heeft gedaan. “Ik wandelde door een open deur, gast”, klonk het.

De meningen over zijn optreden zijn intussen verdeeld. Rationeel ingestelde mensen noemen hem een ‘egotripper’, een ‘carnavalszot’ en een ‘clown’. Anderen wijzen op een opmerkelijk feit: op het ogenblik dat de blanken van de VS voor de eerste keer in een halve eeuw eens hard op tafel staan, heeft hij ervoor gezorgd dat oeroude symbolen van de Europese cultuur, waaruit de blanke Amerikaanse wereldmacht is voortgevloeid, symbolisch op de eerste rij op het Capitool staan. Voor wie ervoor open staat heeft dat toch wel zijn romantische charme.

3 comments

  1. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence ziet er geen heil in om president Donald Trump uit zijn ambt te zetten door het 25e amendement van de grondwet in werking te stellen. Dat schrijft hij in een brief aan Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, die hem daartoe opriep. De democraten beschuldigen Donald Trump van “binnenlands terrorisme” (sic). 75 miljoen Amerikanen die voor Trump stemden als binnenlandse terroristen afdoen, staat dat niet haaks op het pleidooi tot verzoening van Joe Biden?
    Toegegeven, diplomatie is niet de sterkste kant van Trump. De verkiezingsuitslag is wat ze is. Iedereen moet zich daar bij neerleggen. Maar nu dreigt Pelosi, vanuit haar publiek ambt, de zwakheden van Trump uit te zullen buiten voor eigen gewin en dat is niet analoog met het algemeen belang van de Amerikaanse burgers. Trump beschuldigen van terrorisme is uiteraard een brug te ver. Alleszins niet bewezen. Zijn 70 miljoen kiezers ook geen terroristen of sympathisanten van terrorisme. Het discours van Pelosi getuigt van kwaadwillige polemiek en staat haaks op het pleidooi tot verzoening van Joe Biden, de nieuwe president. Pelosi verliest haar zelfbeheersing en haar politiek gebakkelei met president Trump dreigt de democratische instellingen te destabiliseren nog vooraleer de presidentiële ambtstermijn van Biden aanvang neemt. Wraak is zelden een goede raadgever mevrouw Pelosi. Een tweede procedure tot impeachment zal niet anders zijn dan een persoonlijke afrekening van Pelosi met de uittredend president van de USA, in het aanzien van gans de wereld. Een virtuele politieke karaktermoord op een president in functie. Conclusie: Indien het Congres het complot van Pelosi uitvoert gaan de VSA een sombere toekomst tegemoet.

  2. “Keep on Trumping !” , want Trump is een geniaal strateeg en daarom krijgt hij zoveel weerstand van PoCo-propogandisten, ook vanwege de constant desinformerende Europese PoCo-Propaganda persmuskieten en hun dagdagelijkse PoCo-fake news show !

  3. Geen passende outfit, geen afspraak en dan nog huisvredebreuk plegen. De concierge, oma Pelosi, was not amused. Maar op een gemaskerd bal, succes verzekerd.

Comments are closed.