KRO-NCRV valt vrijheid van meningsuiting aan

Het was deze week weer eens zo ver. De establishment media zijn op oorlogspad rond de verkiezingen in de VS, wat zich ook vertaalt naar de media hier in Nederland, gezien de gemiddelde journalist met een been in de Verenigde Staten leeft. Of beter gezegd, een hersenhelft. Het KRO-NCRV programma ‘Pointer’, dat op Publieke Omroep een plek heeft, produceerde in navolging van Arjen Lubachs uitzending ‘fabeltjesfuik’, een programma over trollen en misinformatie.

Hierbij richten zij zich op vermeende, Nederlandstalige trollen die op de sociale media actief zijn. Daarbij werden mensen die anoniem simpelweg hun mening gaven afgeschilderd als buitenlandse vertegenwoordigers, desinformanten, tokkies, dommeriken, enzovoort. Volgens KRO-NCRV heeft niemand die anoniem is op sociale media iets goeds in de zin en men moet vooral uitgaan van kwader trouw.

Dat het hier echter om mensen gaat die het simpelweg oneens zijn met hun links-liberale wereldbeeld wordt al snel duidelijk wanneer men gaat kijken naar de accounts waarover zij het hebben. Accounts met een sterke mening, niet altijd even goed geïnformeerd, maar duidelijk van echte mensen die in de rechts-populistische kring zitten. Geen bots of buitenlanders.

We kunnen het hebben over de perceptie van feiten en hoe data gepresenteerd en geanalyseerd worden en met een gezonder publiek debat zou dat mogelijk moeten zijn. Wat Lubach en KRO-NCRV echter doen is simpelweg demoniseren. Dat maakt een debat onmogelijk en zet gelijk alles onder zware spanning. Daardoor is niets sléchts een datapunt, maar wordt alles onderhevig aan een politieke winst-verlies analyse. Data die apolitiek zou moeten zijn wordt gepolitiseerd. Door beide kanten, moet gezegd worden.

Het grote verschil is wel dat de omroepen en de gevestigde media niet erg kritisch zijn op overheidsbeleid en behoorlijk meer middelen hebben dan een individu op Twitter. En een individu dat anoniem is om precies de reden die we ten gevolge van dit soort televisieprogramma’s zien. KRO-NCRV dreigde ronduit met doxxen en poogde de identiteiten van deze personen te achterhalen. Dat soort intimidatie is nu precies waarom zoveel mensen anoniem zijn op sociale media. Niemand heeft er behoefte aan door het slijk te worden gehaald door de mainstream media, of het nu klopt wat zij zeggen of niet. En meestal pleegt de media eerder karaktermoord op de gewone burger die zijn mening geeft, dan dat zij hem een platform biedt om degelijk zijn standpunt te onderbouwen. Zeker als het tegen de overheid ingaat of meningen zijn die rechts van het midden zitten.

En de gevolgen van de oneerlijke behandeling werden gelijk zichtbaar na de uitzending. Een van de accounts die in de aflevering werd behandeld verdween vervolgens van Twitter.

Dit is niets meer dan media en techgiganten die de handen ineenslaan om zelfs het meest minuscule tegengeluid te censureren. Al had dit account 24/7 letterlijk leugens verkondigd, is dat zo een bedreiging voor de gevestigde orde dat het de grond in geboord moet worden met intimidatie en censuur? Is het feit dat er zoveel mensen zijn die de overheid en de media niet vertrouwen misschien niet een consequentie van slechte berichtgeving en slecht beleid? De hand in eigen boezem steken is echter het laatste dat zij zullen doen.

Toen meerdere kritische burgers zich keerden tegen een van de journalisten achter het programma, verklaarde de man belaagd te worden door een trollenleger, in werkelijkheid kreeg hij gewoon tegengas op zijn eenzijdige presentatie. Maar Twitter moest wat doen aan deze intimidatie vond hij. De ironie ging duidelijk aan hem voorbij. Het organiseren van trolaanvallen betekende hier: opmerkingen plaatsen, reacties geven en berichten delen, waardoor meer mensen het zagen en in debat gingen.

Dit is weer het zoveelste voorbeeld dat de media de vijand van het Volk is. Burgertje pesten kunnen zij, maar hun controlerende functie als 4e macht? Die is lang vergeten. Wanneer is er voor het laatst een schandaal of doofpot ontdekt door de media? Dat is ellenlang geleden. Klokkenluiders zijn de enige bron voor dat soort informatie en die kunnen steeds minder terecht bij de reguliere media om hun verhaal te doen. Dat is de hele reden voor het bestaan van Wikileaks. Omdat de journalistiek zo enorm vervlochten is geraakt met de belangen van de gevestigde macht. Een ombudsman die wordt betaald door degenen die hij moet controleren en dezelfde belangen deelt, zal zijn functie niet bepaald goed gaan vervullen.

7 comments

 1. Dit artikel gaat over mij, ik ben @DeRedacteur_ en mochten jullie mij weer willen vinden dan kan dat op @deredacteur1984
  Bedankt voor jullie steun en het goed opgebouwde artikel. Jerry Vermanen en zijn collega’s waren geheel niet geinteresseerd in de waarheid. Ze vroegen mij om een tweet over Biden waar ik een vraag stelde, is dat Biden wel?
  De foto was zo raar, maar het bleek lichtval te zijn en dat gaf ik ook toe onder de tweet. Ze waren niet geinteresseerd daarin maar wie ik was, door wie ik betaald wordt enz. Ze geloven duidelijk erin dat ik een door het buitenland betaalde trol ben, wat gewoon onzin is. Maar ze hebben mij wel enorm zo neergezet in het programma. Jerry blokte iedereen die ook maar een like gaf op een post van mij en loog dat hij door 200 mensen bedreigd werd in reacties onder zijn tweets. Dat hebben we uitgezocht, ook gelogen, er is geen enkele bedreiding geweest. Ook dat mensen zijn account probeerden te hacken, wel 18 keer. Ook leugens.
  Wat mij zeer duidelijk werd is dat het niet om waarheid gaat, maar het frame. AntiTrump, AntiRechts, AntiPutin… enz.
  Ze zitten in een eigen werkelijkheid en dat noemt zich dan onderzoeksjournalist.
  Nogmaals bedankt voor jullie artikel, dat waardeer ik!

 2. Het mediaregime is zo gehecht aan haar macht, dat het helemaal niet geïnteresseerd is in andere meningen. Ze zijn enkel geïnteresseerd in het verderzetten van hun degoutante leugens en in hun linkse agenda, gesponsord met belastinggeld, uitgebuit uit Nederlandse mensen die hier nog eens verdrukt en beledigd mee worden ook.

 3. Net als in Amerika is de media de vijand van het volk. Het is goed om te weten dat als de PVV aan de macht komt de NPO zal worden opgeheven. Vuile linkse verraders. Nos fakenews!
  Val ze aan als je ze zoet want het zijn verraders .

  1. Roep aub niet op tot aanvallen op journalisten, dat is contraproductief.

   1. Heb je dat interview van Twente Huys gezien met de Amerikaanse ambassadeur?Dat stond bol van de haat tegen Trump. Die Huys is een linkse overbetaalde vijand van het volk. Dat hele NPO bestaat uit verraders van Nederland.

 4. De gevestigde media, zowel in Nederland als in België, staan al geruime tijd niet meer kritisch tegenover de overheid en de beleidsvoerders. Zij hebben er zich mee vereenzelvigd en behandelen alle meningen die van andere bronnen komen als vals, onjuist en oneerlijk. Dat is hun manier om ,met het geld van de burger, alle burgers die meningen verkondigen die niet met de hunne overeenstemmen monddood te maken. De door hun zogenaamd verdedigde meningsvrijheid is verworden tot censuur op alle mogelijke manieren en met alle mogelijke middelen.

 5. “Al had dit account 24/7 letterlijk leugens verkondigt” had veel beter geklonken als “Al had dit account 24/7 letterlijk leugens verkondigd”. Onze taal is wonderzoet voor wie haar geen geweld aan doet…

  NVDR: dank voor de opmerkzaamhijd, het werd gecorrigeerdtdtdtd.

Comments are closed.