Volgens het bureau van economische analyses van het Ministerie van Handel daalde het Bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten van Amerika in het tweede kwartaal van dit jaar met 32,9% in vergelijking met het tweede kwartaal van het voorgaande jaar. (Het bbp is de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten gedurende een bepaalde periode.) Het Amerikaanse bbp is in een kwartaal nog nooit zo gekrompen. De inkrimping van de grootste economie ter wereld, met maar liefst een derde, is de grootste daling ooit sinds dit door de statistische kwartaalobservatie vanaf 1947 wordt bijgehouden.

Het was in het eerste kwartaal van 1958 toen het vorige record voor de kwartaaldaling van het Amerikaanse bbp werd geregistreerd. Toen bedroeg de kwartaaldaling van de economie slechts 10%. Zelfs in een moeilijk jaar voor het land in 1932 werd er een negatief record opgetekend van een jaarlijkse krimp van de Amerikaanse economie op ongeveer 12,9%. Een dergelijke vergelijking middels enkele cijfers zegt voldoende over de dramatische situatie van ‘s werelds grootste economie. Dit betekent tevens een afname van de vraag naar brandstof, een afname van investeringen in de economie, een aanhoudende daling van de consumentenbestedingen.

Uiteraard raakten beleggers na de publicatie van deze gegevens in paniek. De wereldolieprijzen daalden met 4 a 5%. Op de wereldmarkt steeg de euro ten opzichte van de dollar. De prijs van goud is gestegen tot bijna $ 2.000 per 31,1 gram. Amerikaanse aandelenindexen dalen ook, bijna alle koersen bevinden zich in het rood. De aandelen van oliemaatschappijen en investeringsbanken verliezen meer dan anderen. Zo daalden de aandelen van olie- en gasreuzen Exxon Mobil en Chevron met 4%, investeringsbank JPMorgan met 3% en betalingsmaatschappij American Express met 3,61%.

Volgens de voorspellingen van het US Congressional Budget Office heet het land minstens tien jaar nodig om te herstellen van de diepste recessie in de Amerikaanse geschiedenis. Om de omvang van de ineenstorting van ‘s werelds grootste economie te visualiseren, de Amerikaanse bbp is in het tweede kwartaal met $ 2,15 biljoen gedaald tot het niveau van $ 19,41 biljoen. Ter vergelijking merken we op dat in het eerste kwartaal, dat ook niet erg succesvol was voor het land, het bbp daalde met $ 186,3 miljard. De dollarkoers ten opzichte van de euro versnelde in haar daling. En de daling van de dollar ten opzicht van andere munten, gedurende de maand, werd een record over de afgelopen 10 jaar: in juli daalde de dollar met 5% ten opzichte van de euro, met 2,7% ten opzichte van de Chinese yen.

De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, erkende de economische terugval. De Amerikaanse centrale bank hield de rente dicht bij nul en beloofde geld in de economie te blijven pompen. Maar de consumentenbestedingen, de belangrijkste motor van de economie, daalden in het voorjaar met een record van 34,6%. Voor het eerst daalden de uitgaven in kleding en huisvesting enorm met tussen de 35 en 39%. Hoe kan in de situatie waarin het land zich bevindt, met daarbij de coronapandemie, terug economische groei worden gevonden?

De Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat er onenigheid was tussen de Democraten en de Republikeinen in het Congres over de omvang van een nieuw deel van de staatssteun van $ 1 biljoen. Als gevolg hiervan blijft de dollar onder druk staan, aangezien de Fed een verdere versoepeling van het monetaire beleid niet uitsluit en waarschuwde voor verdere economische terugvallen als gevolg van de golf van nieuwe gevallen van coronavirus. Bezorgdheid over de opkomst van nieuwe gevallen van het virus en hun impact op de arbeidsmarkt en de economische activiteit zal nog groter worden als het Congres geen overeenstemming kan bereiken. Ja, de situatie is duidelijk niet in het voordeel van Trump, die bij de komende presidentsverkiezingen in november hoopt met zijn economische beleid te kunnen scoren. Eerder sprak de Amerikaanse president het vertrouwen uit dat in het derde kwartaal het Amerikaanse bbp sterk zal stijgen, wat zijn overwinning bij de verkiezingen zal verzekeren.

Ik denk zelf dat geen enkele inspanning van zijn team zal kunnen goedmaken van wat Amerika de afgelopen maanden heeft verloren.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “De economische situatie in de Verenigde Staten is rampzalig”

  1. Uncle Sam @ Aunt Samantha

    Dat zal ons worst heu…MacDonaldDuck hamburger wezen !

Trending

%d bloggers liken dit: