Duitsland heeft met de Verenigde Staten onder de regering van Donald Trump nog minder gemeenschappelijke belangen. De VS stopten met deelname aan het klimaatakkoord van Parijs – Duitsland ondersteunt deze overeenkomst actief. De Verenigde Staten trokken zich terug uit de Iraanse nucleaire deal – Duitsland blijft zich inspannen om het te redden. Washington kondigde zijn voornemen aan om het Open Skies-verdrag te verlaten – Berlijn bekritiseerde het besluit in een open brief. De Amerikanen verhoogden de douanetarieven – de Duitsers waren van mening dat dit protectionisme in strijd was met de huidige normen. Het Witte Huis heeft gedreigd met sancties tegen functionarissen van het Internationaal Strafhof die de misdaden van Amerikaanse troepen in Afghanistan onderzoeken – de autoriteiten in Duitsland zeiden dat ze ‘sterke voorstanders’ van deze organisatie zijn.

In Berlijn werd het besluit van de Amerikaanse regering om het aantal gestationeerde militairen te verminderen met spijt en verbijstering waargenomen. Afzonderlijke kritiek van Duitse politici en experts kreeg het feit dat de autoriteiten van de BRD vernamen over de aanstaande terugtrekking van troepen uit de Amerikaanse media. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas noemde de Amerikaans-Duitse betrekkingen ‘ingewikkeld’. En de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer zei dat: “de NAVO geen handelsorganisatie is en veiligheid geen handelswaar is”.

De VS en de Bondsrepubliek Duitsland botsten het zwaarst op energiegebied. Centraal in het geschil is de Nord Stream-2 gasleiding van Rusland naar Duitsland, waartegen door Washington al enkele maanden met sancties wordt gedreigd. Als de sancties worden opgelegd, zullen ze gevolgen hebben voor Europese, inclusief Duitse bedrijven. “De Duitse regering zal bedrijven die bij het project betrokken zijn, politiek blijven steunen”, zei de regering in mei, en het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken riep vervolgens de Amerikaanse tegenhangers op “de sanctiespiraal te doorbreken”. Nadat de sanctiewet was ingediend in het Amerikaanse congres, werd in de Bondsdag opgeroepen tot sancties tegen Amerikaanse senatoren, de auteurs van het initiatief. En dat niet alleen. “We moeten nadenken over tegenmaatregelen, bijvoorbeeld sancties voor Amerikaanse LNG”, zei Klaus Ernst, hoofd van de energiecommissie van de Bondsdag.

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Berlijn, Richard Grenell (hij is een paar weken geleden afgetreden), werd in Duitsland bijzonder bekritiseerd omdat hij rechtstreeks intervenieerde in de binnenlandse aangelegenheden van het land. De poging van het Witte Huis om het Duitse farmaceutische bedrijf CureVac in te palmen en haar wetenschappers naar Amerika te lokken, zo het medicijn exclusief voor zijn land veilig te stellen, was niet bevorderlijk voor het imago van de Verenigde Staten.

De directeur van de Duits-Amerikaanse Vriendschapsvereniging Atlantic Bridge, David Deissner, zei onlangs in een interview met de Augsburger Allgemeine Zeitung dat de betrekkingen tussen de twee landen: “Op het laagste niveau sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn”. Opiniepeilingen in Duitsland bevestigen deze bevindingen. In een sociologisch onderzoek dat in april in opdracht van de Kerber Foundation in Duitsland is uitgevoerd, zei 75% van de respondenten dat hun mening over de Verenigde Staten is verslechterd.

Rolf Mutzenich, hoofd van de fractie van de SPD in de Bondsdag, ziet dat deze keuzes Berlijn doen inzien dat er geen betrouwbare samenwerking met Donald Trump op te bouwen valt. Het adjunct-hoofd van de christen-democratische factie voegde eraan toe dat het beleid van Trump de NAVO ‘verzwakt’ en dat de logica van zijn keuzes ‘onjuist’ is. Het hoofd van de linkse factie, Dietmar Barch, sprak zelfs van ‘transatlantische chantage’.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “Relatie tussen VS en Duitsland verslechtert verder”

  1. […] van de fractie van de Sociaal-Democratische Partij van Duitsland (SPD), Rolf Mutzenich, tijdens een toespraak in de Bondsdag op tot de terugtrekking van Amerikaanse kernwapens uit het land, en noemde later dat Donald Trump […]

Trending

%d bloggers liken dit: