Wat is de VS van plan met Groenland?

Nieuwe handelsroutes, uitbreiding van invloed en miljarden dollars aan winst – dat is allemaal Groenland. Smeltende gletsjers openen niet alleen voorheen ontoegankelijke gebieden, maar ook perspectieven voor wereldwijde economische en geopolitieke rivaliteit. Meer dan 80% van het eiland is bedekt met ijs. De bevolking telt slechts ongeveer zestigduizend mensen. Groenland heeft olie, uranium en zeldzame aardmetalen: neodymium, praseodymium, dysprosium en terbium. Ze zijn van vitaal belang voor de moderne hoogtechnologische industrie, maar meer dan 70% hiervan wordt op het moment gewonnen door China, waarmee President Trump een handelsoorlog voert.

De Verenigde Staten zijn het rijkste land ter wereld, wereldleider op het gebied van hoogwaardige technologie en ‘s werelds grootste olieproducent. Om deze posities te behouden is Groenland voor de Verenigde Staten noodzakelijk. Het eiland ligt in het strategisch belangrijke Noordpoolgebied. Groenland is de kortste route van Europa naar Noord-Amerika en geografisch ligt het veel dichter bij dat laatste, hoewel het autonoom gebied van Europees Denemarken is, maar de interesses van President Trump zijn niet beperkt tot geld. Met de aankoop van Groenland kan hij op een lijn worden geplaatst met de presidenten Andrew Johnson en Thomas Jefferson, die Alaska en Louisiana voor de Verenigde Staten kochten.

Hoewel de autoriteiten van het eiland en Denemarken, waartoe het behoort, onmiddellijk verklaarden dat het niet te koop was, bevestigde President Trump dat het ‘strategisch’ een interessant akkoord voor Washington kan worden. President Trump noemde Groenland een last voor Denemarken. “Ze verliezen veel – bijna 700 miljoen dollar voor het onderhoud ervan” – zei hij. President Trump zal hoop geven aan de separatisten. Als Groenlanders de onafhankelijkheid willen uitroepen – bijvoorbeeld voor de 300ste verjaardag van de kolonisatie in 2021 – zullen zij vrij zijn om hun thuisland aan iedereen te verkopen.

In dit geval zal Groenland onmiddellijk veranderen in een eiland van miljonairs: voor een minimumprijs van $ 1 biljoen zal de verkoop ongeveer $ 18 miljoen opleveren voor elke inwoner. Op 23 april 2020 hebben de Verenigde Staten 83 miljoen Deense kronen ($ 13 miljoen) aan Groenland toegewezen. Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Denemarken, Carla Sands, zijn de middelen bestemd voor toerisme en onderwijs, aangezien de Verenigde Staten geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen van Groenland en uitwisseling van ervaringen via toerisme.

Deze zomer openen de VS een consulaat in de hoofdstad van Groenland, Nuuk. Het belangrijkste doel van het consulaat, volgens Carla Sands, zou moeten zijn om vriendschappelijke contacten met de lokale bevolking aan te leggen. Daarnaast zullen de Verenigde Staten Groenland actief steunen en helpen. Dan winnen ze vertrouwen onder de bevolking van Groenland. Uiteindelijk zou Groenland een nieuwe Amerikaanse staat kunnen worden. Dit zal natuurlijk niet snel gebeuren. Maar de VS doen dit met een reden en hebben waarschijnlijk grote plannen voor Groenland.