Geschillen over de Amerikaanse kernwapens in Duitsland

Tijdens een recente bijeenkomst van de Bondsdag riepen Duitse afgevaardigden van linkse fracties, namelijk Die Linke, SPD en Bündnis 90/Die Grünen, de Verenigde Staten op hun kernwapens uit Duitsland te verwijderen. De toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, liet hierop weten dat Amerikaanse kernwapens een garantie voor vrede in Europa zijn. Jurgen Trittin, de afgevaardigde van Bündnis 90/Die Grünen, was de eerste die zei dat de ‘nucleaire paraplu’ niet alleen Duitsland niet beschermt, maar ook de nationale veiligheid bedreigt. En om Europa een vreedzaam terrein te maken, zou het veel nuttiger zijn om van Duitsland een atoomvrije staat te maken.

Dit alles is niet de losstaande redenering van de vertegenwoordiger van de groenen die al decennialang pleiten voor een kernvrij Duitsland. Een paar dagen eerder schaarde de SPD zich ook achter hen. Het hoofd van de sociaaldemocratische fractie, Rolf Mutzenich, haalde de nieuwe doctrine van Amerikaanse nucleaire operaties aan, de drempel voor het inzetten van kernwapens is omlaag gegaan en er wordt ingezet op kleinere kernwapens. Een atoombom in handen van deze Amerikaanse regering kan van een instrument van afschrikking zomaar een oorlogsinstrument worden. “Kernwapens in Duitsland vergroten onze veiligheid niet, maar omgekeerd”, aldus Mutzenich. Hij werd hierin ondersteund door de covoorzitters van de SPD Norbert Walter-Boryans en Zaskia Esken.

De oproep voor het weghalen van Amerikaanse nucleaire wapens uit Duitsland komt op een moment dat deze aanzienlijke steun krijgt van de Duitse bevolking in verband met de naderende economische crisis. Tijdens deze crisis zal Duitsland vermoedelijk zijn uitgaven aan wapens willen beperken. Er gaan vanuit Amerikaanse kant geluiden op om de kernwapens van Duitsland naar Polen te verplaatsen. Warschau is van mening dat kernwapens op hun grondgebied de verdediging van Polen zullen versterken. Duitse afgevaardigden herinneren er in een reactie aan dat als de Verenigde Staten kernwapens aan Polen overdragen, Rusland wellicht de regio Kaliningrad verder zal bewapenen.

Natuurlijk zal er geen verplaatsing van Amerikaanse kernwapens naar Polen plaatsvinden, al zal het land zonder twijfel wel met zo’n beetje alles instemmen om de Verenigde Staten te behagen. Maar het feit dat een deel van het Duitse establishment kritische kanttekeningen zet bij de Amerikaanse bezetting is een feit. Een andere zaak is hoe deze kritische vragen in de praktijk kunnen worden gekoppeld aan echte politiek en de gevolgen die dit heeft voor de betrekkingen tussen Duitsland en Amerika.

Duitsland zal de kernwapens niet opgeven en al deze gesprekken, vragen en media-aandacht hebben één doel: politieke punten winnen.