Arbeidsmigratie van arme landen binnen Europa kan leiden tot nieuwe uitbraak van coronavirus

Ondanks de coronavirus pandemie neemt het aantal seizoenarbeiders uit Oekraïne dat naar het buitenland reist toe: deze week zullen er twee losse vluchten vanuit Kiev vertrekken. Europese werkgevers – voornamelijk in Finland en Polen – zoeken soepelere documentvereisten voor hun werknemers en bieden voorwaarden voor quarantaine bij aankomst. Ze merken op dat het soms onmogelijk is om op de lokale arbeidsmarkt een vervanger voor Oekraïners te vinden. De Oekraïense autoriteiten belemmerden aanvankelijk arbeiders die naar het buitenland wilden. Kiev verzachtte later aanzienlijk het standpunt.

Volgens een werknemer van het Finse bedrijf Temporel Oy, die de rekruteringsafdeling uit Oost-Europa en Centraal-Azië leidt, is op 13 mei een losse vlucht van Ukraine International Airlines met seizoensarbeiders van Kiev naar Finland gevlogen. De volgende vlucht is gepland op 16 mei. Mensen die met deze vliegtuigen reizen, zullen gaan werken in de voedingsindustrie, de landbouwsector en de bosbouw.

Dit is misschien wel de snelste manier om het virus te verspreiden, zo liet een leidinggevende van het Finse bedrijf Temporel Oy weten.

De huidige losse vlucht in Helsinki zou de tweede moeten zijn, de eerste vloog terug op 23 april. Rond dezelfde tijd, op 29 april, vloog een vlucht met Oekraïense arbeiders naar Londen, hoewel de Oekraïense luchtvaartautoriteiten aanvankelijk weigerde het toestel te laten vertrekken. Seizoenarbeiders bleven echter door Minsk reizen, vanwaar dat de vliegtuigen niet ophielden naar Helsinki te vliegen.

Oekraïense seizoenarbeiders maken de laatste dagen veel gebruik van autoritten van particuliere transportbedrijven van Oekraïne naar Minsk in Wit-Rusland. De ritten worden geadverteerd op sociale media in groepen die geïnteresseerd zijn in werken in Finland en ze hebben veel belangstelling gewekt.

Op 29 april had premier Denis Shmygal een ontmoeting met de EU-ambassadeur in Oekraïne Maati Maasikas en Christina Quinn zaakgelastigde van de VSA. Na deze gesprekken verzachtte Kiev zijn positie.

Een belangrijke voorwaarde is de wettelijke voorziening van werk voor een periode van drie maanden met ontvangst van alle sociale garanties en de regering wil elke vlucht volgen. Ten slotte sprak de Oekraïense vicepremier Dmitry Kuleba op 6 mei vrij loyaal over arbeidsmigratie tijdens de quarantaineperiode. “Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen enkel verbod op het vertrek van seizoenarbeiders of arbeidsmigranten aanvaard, daar is in principe geen verbod op.”

Een ander land dat arbeiders voor zichzelf heeft uitgenodigd, is Polen. Zoals het hoofd van de Poolse Vereniging van Fruit- en Groenteverwerkers Andrzej Gajovnichek in een interview zei, kunnen Poolse zakenlieden simpelweg geen vervanging voor de Oekraïense arbeiders vinden.

Aanvankelijk was dit in Polen alleen toegestaan met een werkvisa, die zij vanaf 4 mei slechts in beperkte hoeveelheden begonnen af te geven. Vervolgens stonden ze toegang toe op een biometrisch paspoort en een kopie van de werkuitnodiging. Dit opent de weg voor de hervatting van de massale arbeidsmigratie naar Polen. Transport blijft echter een groot probleem. Voor dit doel worden minibusjes met negen zitplaatsen gebruikt, waardoor de wet valt te omzeilen, omdat voor dit soort vervoer geen speciale categorie of vergunning nodig is.

Waar kan dit toe leiden?

De leiders van de Europese landen houden niet erg van quarantainemaatregelen en zijn niet erg bezorgd over de gezondheid van de bevolking. Natuurlijk zijn deze stappen goed voor de bedrijfsontwikkeling, maar het kan leiden tot een nieuwe uitbraak van het virus.

Bulgarije, Oekraïne, Roemenië en andere landen met zwakke economie hebben een laag niveau van gezondheidszorg. De toegang van werknemers uit deze landen tot ander landen van Europa kan tot ernstige gevolgen en nieuwe slachtoffers leiden.

One comment

  1. Juist, maar seizoenarbeid is nodig bij sommige behoeften van land- & tuinbouw , fruitpluk en dergelijke
    Al kan Covit-19 “Feind hort mit “ uithangen.

Comments are closed.