Heel Europa kan worden getroffen door bosbranden Tsjernobyl

Een enorme bosbrand in Oekraïne, die al meer dan 10 dagen brandt, kwam binnen een kilometer van de ter ziele gegane kerncentrale van Tsjernobyl en vormt een aanhoudend risico. Bosbranden in de buurt van deze plek in Tsjernobyl zijn inmiddels de grootste geworden uit het hele bestaan van deze uitsluitingszone. Deze zone is ontstaan als gevolgen van de kernramp van Tsjernobyl die in 1986 plaatsvond. De branden zijn gevaarlijk omdat radioactieve stoffen uit de bovenste grondlagen in de lucht vrijkomen en deze kunnen vervolgens andere landen in Europa bereiken.

De internationale beweging ‘Doctors of the World for the Prevention of the Nuclear War’ roept op om de ernst van de situatie rond de branden niet te onderschatten. In ongunstige weersomstandigheden kan de rest van de Europa last hebben van radioactieve wolken, aldus de verklaring. Luchtfoto’s van de 30 kilometer uitsluitingszone rond de kerncentrale, waar in 1986 het grootste nucleaire ongeval ter wereld plaatsvond, toonden verschroeide aarde en de verkoolde stronken van smeulende bomen.

Volgens Greenpeace is de situatie veel erger dan de Oekraïense autoriteiten denken en dat de branden een gebied beslaan dat 1000 keer groter is dan zij beweren. Op 6 april meldde de krant The Guardian dat de stralingsniveaus binnen de uitsluitingszone ‘16 keer boven normaal’ waren als gevolg van de branden. Volgens IPPNW-covoorzitter Alex Rosen, van een wereldwijde groepering van 60 nationale medische organisaties, hebben de rookwolken uit Oekraïne al enkele andere regio’s van Europa bereikt, waar een verhoogd niveau van radioactieve activiteit is gedetecteerd.

IQAir meldde dat Kiev op 16 april de ergste luchtverontreiniging ter wereld had. Branden rond Tsjernobyl vinden seizoensgebonden plaats, maar de branden zijn dit jaar erger dan normaal vanwege een milde winter en lente die de bosbodem hebben uitgedroogd.

De situatie in Oekraïne verdient veel aandacht. Dit alles gebeurt gedurende de uitbraak van het coronavirus. Om te voorkomen dat de situatie ingewikkelder wordt, moet de Europese Unie aandacht besteden aan deze branden, anders kan het leiden tot een ramp.

One comment

  1. Stop nu met de bangmakerij en de verheerlijking van de EU

Comments are closed.