Nieuwe Frans-Vlaamse vereniging ‘Andries Steven Kring’ brengt nieuwsbrief uit

Via de elektronische post kregen geïnteresseerden enkele dagen terug de melding van een in Frankrijk opgerichte vereniging die als doel heeft de Vlaamse en Nederlandse cultuur in al haar diversiteit te promoten en bewaren. De vereniging ‘de Andries Steven Kring’ heeft een werking gestart in Frans-Vlaanderen en gaat vier- of vijfmaal per jaar een nieuwsbrief verspreiden. Dat is hard nodig, want de Franse staat heeft altijd haar eigen taal en culturele minderheden onderdrukt en dat heeft zichtbare gevolgen gehad in het Vlaamse deel van het land.

Hoewel, er komen zelfs positieve signalen uit de Franse bureaucratie, zo valt te lezen in de eerste nieuwsbrief van de vereniging. In 2008 werd in de Franse grondwet ingeschreven dat regionale talen tot het erfgoed van Frankrijk behoren. Zo is het West-Vlaams als regionale taal door het Franse ministerie van cultuur erkend, maar dan weer niet door het ministerie van Onderwijs. Iets waarvoor de organisatie zich wil inzetten om dit ook daar erkend te krijgen.

Verder valt in de nieuwsbrief een aantal tips voor culturele initiatieven lezen, zoals bezoeken aan tentoonstellingen in de regio, diverse video’s over de Frans-Vlaamse streektaal, muzieknummers met traditionele muziek, het voorstellen van andere sympathieke organisaties en nog meer. Deze vereniging zit alvast niet bij de pakken neer gedurende de coronacrisis en gaat van start met het aangename doel om in Frans-Vlaanderen de eigen cultuur en taal te promoten.

Voor meer informatie over deze nieuwsbrief en de vereniging kunt u terecht op bij het secretariaat: Etienne SCHRYVE (eschryveahoo.fr).

2 comments

  1. Beste,

    Volgens mij verwart u in dit artikel het werkwoord “herkennen” (weer kennen) met het werkwoord “erkennen” (als wettig beschouwen). Volgens mij moet dit dus in deze context “erkennen” zijn.

    Mvg

    Marc Calewaert

    >

Comments are closed.