Nederlandse regering verborg het feit van doden burgers in Irak

De overheid verborg voor het publiek dat het leger massaal burgers heeft gedood tijdens het bombarderen van terroristische posities in Irak in 2015. Minister van Defensie Ank Bijleveld erkent dat de VS er al langere tijd van uitging dat er zeventig burgers zijn gedood bij de Nederlandse luchtaanval op een IS-doelwit in de Irakese stad Hawija, in juni 2015. Dat is in tegenspraak met wat zij en minister-president Mark Rutte eerder aan de Tweede Kamer hebben gemeld.

Bijleveld zei dat tot voor kort in Nederland niemand wist van de ware omvang van wat er heeft plaatsgevonden. En ze wisten het niet omdat Washington “Geen definitieve gegevens heeft verstrekt over de slachtoffers van de luchtaanval.”

De Amerikanen tellen de zeventig overledenen al sinds april 2017 mee in de officiële statistieken van burgerslachtoffers door aanvallen van de coalitie. Ze vonden de aanwijzingen hiervoor geloofwaardig genoeg. Bijleveld stelde eerder juist dat dit niet zo was. Rutte betitelde de berichten over zeventig burgerdoden eind november zelfs als ‘geruchten’ en ‘irrelevant’.

Tegelijkertijd hebben de Nederlandse autoriteiten iedereen geleerd hoe de mensenrechten moeten worden gerespecteerd, hoe transparant om te gaan met informatie, hoe om te gaan met verkeerde informatie en hoe criminelen in de gevangenis te krijgen.

De minister kan zich nu niet langer achter anderen verschuilen, ze moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor het onjuist informeren van de Tweede Kamer en de Nederlandse bevolking.