Stop schrikbewind islam; het mag iets kosten

Dat ik dit nieuws in een Zuid-Afrikaanse internetkrant te lezen kreeg, het spreek boekdelen over de manier waarop de audio-visuele media in onze contreien hun lezers/luisteraars/kijkers (des)informeren. In vetjes gedrukt kreeg ik in die Zuid-Afrikaanse krant te lezen dat er op de kop van de Nigeriaanse Boko Haram-leider 7 miljoen dollar was gezet, als beloning voor wie inlichtingen kon verstrekken die tot de aanhouding kunnen leiden van Abubakar Shekau. Beloning voor Gerechtigheid werd het genoemd op Twitter, WhatsApp en Telegram.

Om de kans op slagen te vergroten, hebben de Amerikanen hun beloning van 7 miljoen zelfs in het Frans de wereld rondgestuurd. Op internet kom ik te weten dat de volledige naam van Boko Haram iets langer is: Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad. Als die volledige naam de gewaardeerde lezer geen bal kan schelen, kan ik daar het volste begrip voor opbrengen, maar het slotwoord Jihad zal wel vertrouwd in de oren klinken. Dat doet inderdaad denken aan het schrikbewind in de titel boven deze bijdrage. De term schrikbewind lijkt deze schurk op het lijf geschreven.

Met zijn islamitische bendes heeft hij sinds 2009 al meer dan 15 miljoen mensen het ‘normaal’ leven onmogelijk en aan al meer dan 17.000 levens een einde gemaakt. Bijna had ik geschreven dat hij die levens op zijn geweten had, maar of dat individu een geweten heeft, kan ernstig in twijfel getrokken worden, gezien de gruwelijke feiten waaraan deze bloeddorstige bendeleider zich al meer dan tien jaar lang schuldig heeft gemaakt. Niets of niemand ijkt voor hem veilig, maar uitverkoren schietschrijf is toch het Nigeriaanse onderwijsstelsel, vooral in het noordoosten van Nigeria, waar scholen, leerlingen en onderwijzers worden belaagd en bij voorkeur de vrije toegang tot opvoeding en maatschappelijke diensten wordt ontwricht, vooral voor jonge kinderen.

Boko Haram heeft daadwerkelijk de oorlog verklaard aan al wat ‘Westers’ is, zoals aan verkiezingen deelnemen, hemden en broeken dragen en seculier worden opgevoed. Al wat niet halal is, wordt gebrandmerkt als afvallig, zondig en wordt veroordeeld tot seksuele slavernij, marteling en afpersing. Wie nog écht gelooft dat de slavernij al generaties lang is afgeschaft, gelooft nog in sprookjes, maar dan van dat soort dat écht griezelig en gruwelijk is. Kostprijs: €7 miljoen.