Welke Nederlandse partijen stemden in het EP tegen Zwarte Piet?

Op 26 maart van dit jaar werd in het Europees Parlement een resolutie aangenomen die de in Europa aanwezige ‘mensen van Afrikaanse afkomst’ extra rechten wil toekennen. In de bewuste resolutie werd impliciet verwezen naar de Nederlandse traditie van Zwarte Piet uit het Sinterklaasfeest. De resolutie werd aangenomen met 535 stemmen voor, 80 tegen en 44 onthoudingen. Het EP veroordeelt daarmee Zwarte Piet als discriminatoir en wil dat regeringen hem afschaffen en deze boodschap is overal duidelijk aangekomen. Maar wat was eigenlijk het stemgedrag van de Nederlandse politieke partijen?

Hoewel de stemming werd afgenomen voor de EP-verkiezing van mei 2019, geeft het toch een duidelijk beeld van hoe de Nederlandse partijen in de kwestie staan. Enkel drie tegenstemmen, alle drie van leden van de Partij voor de Vrijheid, persoon vier van de partij was afwezig. Zes onthoudingen, van drie VVD’ers, een SGP’er en twee leden van de Socialistische Partij.

Verder stemden dus alle andere afgevaardigden vanuit Nederland, maar liefst 16 parlementariërs vóór het afschaffen van Zwarte Piet. Waaronder alle leden van het CDA en de ChristenUnie, waarvan men nog enige sympathie zou verwachten voor Nederlandse tradities, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. Politieke partijen als GroenLinks, PvdA en D’66 zijn enkel in naam nog Nederlands en hun stemgedrag verbaast dan ook niet.

Stemden voor Zwarte Piet:
André ELISSEN
Olaf STUGER
Auke ZIJLSTRA

Onthielden zich:
Marcel de GRAAFF
Johannes Cornelis van BAALEN
Bas BELDER
Jan HUITEMA
Dennis de JONG
Anne-Marie MINEUR
Caroline NAGTEGAAL

Stemden tegen Zwarte Piet:
Wim van de CAMP
Peter van DALEN
Bas EICKHOUT
Gerben-Jan GERBRANDY
Anja HAZEKAMP
Agnes JONGERIUS
Esther de LANGE
Jeroen LENAERS
Matthijs van MILTENBURG
Lambert van NISTELROOIJ
Kati PIRI
Judith SARGENTINI
Marietje SCHAAKE
Annie SCHREIJER-PIERIK
Paul TANG
Sophia in ‘t VELD

3 comments

  1. Het is in Vlaanderen niet anders, Nederlandse vrienden. En waarmee gaat de EU zich nog meer bezighouden? Man en vrouw mag niet, Zwarte Piet mag niet, podiummissen bij wielerwedstrijden mogen niet, negationisme mag niet behalve voor moslims tegen joden, onverdoofd slachten mag niet, behalve door moslims, racisme mag niet behalve door moslims, bigamie mag niet behalve voor moslims, sinterklaas mag geen kruis hebben en zelfs de natuur mag niet meer evolueren of het is de schuld van… juist, de blanke man. De EU en hun zelfvernietingsdrang in ruil voor de goedverdienende baantjes (zolang het nog duurt) !
    Mr. Spock (van Mr. Spock”s Blog Site)

Comments are closed.